Чим замінити червоне м’ясо, щоб збільшити тривалість життя

Нещодавнє дослідження показало, що раціон на основі рослинних продуктів може помітно збільшити тривалість життя. Наприклад, дослідники виявили, що заміна червоного м’яса на квасолю, горіхи або сою сприяє зниженню ризику ішемічної хвороби серця, пише Жіночий світ.

Заміна червоного м’яса на продукти з цільного зерна та молочні продукти, а переробленого м’яса – на яйця, також допомагає скоротити ризик розвитку ІХС. Це були результати дослідження, опублікованого British Medical Journal (BMJ). Переконливіві докази свідчать про те, що значне споживання червоного м’яса, особливо переробленого червоного м’яса, такого як бекон та ковбаси, пов’язане з підвищеним ризиком смерті та розвитку основних хронічних захворювань.

Дослідження, які показують суперечливі результати, часто не можуть порівнювати червоне м’ясо з подібними джерелами білка та енергії. Для вирішення цієї проблеми група американських дослідників вивчила взаємозв’язок між загальним споживанням червоного м’яса, вживанням переробленого і необробленого червоного м’яса, та ризиком ІХС, а також наслідки заміни червоного м’яса на інші джерела білка.

Для дослідження вчені використали дані 43 272 американських чоловіків (середній вік 53), які на момент початку дослідження не мали онкологічних захворювань чи хвороб серця.

Учасники заповнили детальну анкету щодо дієти в 1986 році, а потім проходили анкетування кожні чотири роки, аж до 2016 року, та надали інформацію про свою історію хвороби та спосіб життя.

Медичні записи використовувались для відстеження подій ІХС (смертельних та нелетальних) протягом цього 30-річного періоду. За цей час було задокументовано 4456 випадків ІХС, з них 1860 – з летальним наслідком.

Врахувавши інші фактори ризику серцево-судинних захворювань, дослідники виявили, що кожна порція червоного м’яса (без поділу на перероблене та необроблене) корелювала із помірним (на 12%) підвищенням ризику ІХС. Подібний зв’язок було виявлено із необробленим (11%) та переробленим червоним м’ясом (15%).

В той же час, кожна порція рослинних джерел білка сприяла зниженню ризику ІШС на 14%, порівняно з червоним м’ясом. Для людей, старших за 65% зниження ризику ІСШ було ще помітнішим (на 18%).

Дослідження мало певні обмеження. Зокрема, воно базувалось на спостереженнях, тому дозволило виявити тільки кореляцію, а не причинно-наслідкові зв’язки. Також вчені не відкидають можливості того, що на ризик розвитку ІХС впливали й інші фактори, хоч їх і намагались врахувати. Вибірка ж складалась переважно з білих медпрацівників.

Однак, це було тривале дослідження з великою кількістю учасників, тож науковці припускають, що його висновки витримають усі необхідні перевірки.

Червоне м’ясо є хорошим джерелом білка, вітамінів і мінералів, і воно може бути частиною збалансованого раціону. Але, як показало дослідження, його надлишок може збільшити ризик раку кишечника та захворювань серця. Тому науковці радять замінити більшу частину червоного м’яса у вашому раціоні на рослинні джерела білка.