Чому чоловікам завжди жарко, а жінкам – холодно?

Жінки втрачають тепло набагато простіше через менший розмір тіла та повільніший метаболізм. У чоловіків – більше м’язової маси, яка допомагає утримувати відчуття тепла. Температура тіла у жінок також змінюється відповідно до гормонального циклу, пише «Українська правда. Життя» з посиланням на The Daily Mail.

Учені довели, що розбіжності контролю тепла у різних статей – не міфи й упередження. Насправді відмінності можна пояснити анатомічними особливостями та функціонуванням системи кровопостачання в організмі.

Існує кілька причин, чому жінки завжди накриваються додатковою ковдрою, коли чоловікам треба більше свіжого повітря.

Жіноче тіло швидше втрачає тепло

Гормони жінок, менший розмір тіла і повільніший процес травлення – це ті фактори, які сприяють швидкій втраті тепла. Вони також мають менше теплогенерувальної м’язової маси, ніж чоловіки, й зазвичай мерзнуть під час критичних днів.

Більше того, жінки потребують більшої кількості тепла у тілі через репродуктивну функцію – щоб зберігати його для плоду.

Середньостатистична жінка має 4-5 літрів крові в організмі, яка курсує тілом кожні 45 секунд. Серце перекачує понад 250 мільйонів літрів крові за все життя – такою кількістю рідини можна було б наповнити 25 олімпійських басейнів для змагань у плаванні.

Червоні клітини крові, еритроцити транспортують кисень і поживні речовини до клітин організму і приносять відходи. Плазма переносить гормони, які контролюють процеси функціонування тіла і білі клітини, або лейкоцити, що містять антитіла для боротьби із вторгненням мікробів.

Температура тіла жінки змінюється залежно від циклу

Жінки більше, ніж чоловіки страждають від хвороби Рейно – синдрому, який характеризується приступоподібними спазмами артерій на пальцях руки і проявляється блідим кольором шкіри та болями. У довгостроковій перспективі, пошкодження значно збільшує ризик виникнення інсульту та серцево-судинних захворювань, а також раку.

Відчуття тепла пов’язане із поліпшенням кровотоку

Кардіо-навантаження збільшують кількість капілярів в організмі й поліпшують кровообіг в цілому. Жінки середнього віку часто помічають, що вік приносить нові проблеми із циркуляцією крові, а саме – неочікувані накочування тепла.

Вони викликані реакцією мозку на різке падіння рівня естрогену в організмі до і під час настання менопаузи.

Активний підхід до нормалізації циркулювання крові у ранньому віці може полегшити систему кровопостачання в організмі на все життя.

Залишити відповідь