Чому гинула риба у Дніпрі

Цього року від середини й до кінця липня на Дніпровському водосховищі загинуло дуже багато риби. За цим фактом порушили кримінальну справу та провели розслідування.

Тільки-но громадяни почали помічати мор риби, стали звертатися до різних інстанцій. У результаті було створено комісію, до якої увійшли представники національної поліції, екологічної інспекції, служб надзвичайних ситуацій і риб­охорони. Вони виїжджали на місце події за зразками для експертизи. «Наскільки мені відомо, проби води, риби та ґрунту брали екологічна інспекція та національна поліція.

У них є можливості провести дослідження. За висновками аналізів, отруйних речовин або тих, що шкодили б водній фау­ні не знайшли», – сказав начальник управління охорони, використання та відтворення водних біоресурсів та регулювання риболовства в Дніпропет­ровській області Держ­рибагентства України Олександр Жук. За його словами, спричинив втрату великої кількості риби брак кисню у воді. Відсутність вітру сприяла зменшенню його рівня, тож риба почала задихатися і викидатися на берег. Найбільше загинуло бичків, трохи менше – судаків та верховодки. Проби рідини брали протягом двох-трьох днів. Аналізи показали, що вміст кисню у воді був на 2-2,5 менше норми, температура ж сягнула +35 оС. Така ситуація спостерігалась по всьому каскаду Дніпра – від Черкас до самого півдня. Загальна площа мору риби склала приблизно 8 км2. «Найбільше загинуло на відрізку від Дніпродзержинскої ТЕЦ до Таромського», – зазначив Олександр Жук.

Оскільки винних у масовій загибелі водної фауни немає, то й вирахувати збитки по справі неможливо. Складено акт, який підписали всі органи, що увійшли до комісії.

Дар’я Мирошниченко

Залишити відповідь