Чому кава може стати дорогим задоволенням

Багато хто не уявляє свій ранок без філіжанки гарячої кави. Але скоро таке задоволення може стати дуже дорогим. Вся справа в несприятливих погодних умовах в Бразилії. Ця країна є найбільшим експортером кави і цукру. В останні кілька місяців в регіонах зростання кавових зерен спостерігається суха і спекотна погода, яка дуже погано впливає на врожай. Саме тому інвестори останнім часом роблять ставки на істотне подорожчання кави, – пише Bloomberg.

Біржі вже відреагували на можливий дефіцит кави. Так, минулого тижня зерна кави арабіка досягли максимальної ціни з лютого минулого року. Фінансові менеджери передбачають значне збільшення цін. Ситуація ускладнюється не тільки посухою в Бразилії, але і проблемами у В’єтнамі – ключовому експортеру зерен робусти. Світові виробники кави змушені переключатися на арабіку, що провокує зростання цін на цей сорт кави.

Проте, за словами експертів час для того, щоб врятувати рослини і врегулювати ситуацію на світовому ринку ще є. Якщо ж довести поставки до нормальних показників не вийде, на ринку може спостерігатися спад споживання кави і цукру через високі ціни на ці продукти.

Залишити відповідь