Чому люди часто прокидаються о 3 ночі?

Уявіть ситуацію: ви прокидаєтесь посеред ночі. За вікном все ще темно, ви тягнетесь по телефон, щоб перевірити час і бачите, що зараз лише третя ранку. З цим стикались надзвичайно багато людей. Дехто навіть не перевіряє час, вони і так знають, що це буде третя ночі або пів на четверту, пише Жіночий світ.

Якщо ви теж з цим стикались, то знайте – ви не самотні. І хоча більшість людей думає вважає те, що вони майже щоночі прокидаються в один і той же час, збігом обставин, цьому є наукове пояснення.

У нічних пробуджень може бути багато причин. Є люди, які прокидаються щоразу, як змінюють положення тіла. Часто люди прокидаються під час переходу у наступну фазу сну. Зазвичай в такому випадку вони пробуджуються зовсім ненадовго і вранці навіть не пам’ятають про це.

Загалом, середня людина прокидається щоночі 7-15 разів.

Але чому саме третя ранку? Саме в цей час ми переходимо з фази глибокого сну до фази швидкого сну. Тому ви прокидаєтесь щоночі приблизно в один і той самий час. При чому, це не означає, що ви страждаєте на безсоння чи маєте якісь інші порушення сну. Проблемою це стає лише тоді, коли прокинувшись в цей час ви більше не можете заснути.

Якщо ви регулярно прокидаєтесь серед ночі і не спите до ранку, це може позначитись на вашому самопочутті. Тому, коли наступного разу ви прокинетесь вночі, спробуйте виконати дихальні вправи, помедитуйте або ж почитайте щось нудне. Ні в якому разі не користуйтесь своїм смартфоном, не перевіряйте електронну пошту чи сторінки у соцмережах. Синє світло екранів перешкоджає виробленню мелатоніну.