Чому вітамін К такий корисний для організму

Вітамін К виконує в людському організмі широкий спектр функцій, починаючи від підтримки здоров’я кісток і закінчуючи запобіганням хворобам серця. Особливо важливий вітамін К для загоювання ран, оскільки саме він відповідає за згортання крові, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Ось три головні переваги вітаміну К для вашого здоров’я:

Вітамін К сприяє загоєнню ран. Як вже було сказано, вітамін К необхідний для процесу згортання крові. Не завжди згущення крові – це погано. Коли ви отримуєте поріз чи подряпину, залежні від вітаміну К білки в крові викликають її згортання (утворення тромбу по суті), аби зупинити кровотечу. Вітамін К сприяє перетворенню рідкої крові на клейку гелеподібну речовину, яка потім затвердіває. Без згортання крові навіть найменша подряпина могла б стати причиною смертельної кровотечі. Дієтолог Аманда Іск’єрдо каже, що розріджувачі крові в основному пригнічують вітамін К. Це може призвести до його дефіциту, тому не варто приймати їх без призначення лікаря. Також не варто без консультації з лікарем купувати добавки з вітаміном К, якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові.

Вітамін К зміцнює здоров’я кісток. Як і інші тканини вашого тіла, кісткова тканина постійно змінюється та оновлюється. Вітамін K відіграє вирішальну роль у процесі росту та заміщення клітин новими, що робить ваші кістки міцнішими та менш схильними до пошкоджень. З іншого боку, дефіцит вітаміну К пов’язаний з остеопорозом та вищим ризиком переломів. Дослідження, опубліковане в журналі PLoS Medicine у 2009 році, показало, що при вживанні добавок з вітаміном К ризик переломів знижується. В ньому взяли участь 440 жінок у постменопаузі, частина з яких протягом чотирьох років приймала вітамін К, а частина – плацебо. В результаті вітамін К не допоміг ущільнити кістки учасниць з остеопорозом, але ризик переломів у тих, хто приймав його, був меншим, ніж у тих, хто приймав плацебо.

Вітамін К зменшує імовірність захворювань серця. Ризик серцево-судинних захворювань також може бути пов’язаний із кількістю вітаміну К у вашому раціоні. Дослідження, проведене у 2009 році за участі 388 людей віком від 60 до 80 років, показало, що вітамін К допоміг уповільнити процес кальцифікації судин. Результати було опубліковано в  American Journal of Clinical Nutrition. У тих учасників, які страждали від кальцифікації судин і приймали полівітамінний комплекс разом із добавкою вітаміну К, цей процес прогресував на 6% повільніше, ніж в тих, хто приймав тільки полівітамінний комплекс.

Джерелами вітаміну К є шпинат, броколі, капуста, оливкова олія, молочні продукти, банани, авокадо, тощо. У дорослих дефіцит вітаміну К зустрічається рідко, але якщо ви маєте захворювання печінки, хворобу Крона чи целіакію, ви у групі ризику.

Фото з відкритих джерел