Чорниця — суперпродукт для здоров’я

Ця лісова ягода — темно-синя, майже чорна, наче огорнута туманцем — стала звичним лакомством навіть у місцевостях, де раніше була екзотичною. І однією з улюблених — за смак і корисність. Пише «ЖивиАктивно».

Склад чорниці В ягодах чорниці 84% води, 12,5% вуглеводів, решта 3,5% — білки, жири, клітковина і мінеральні речовини. Корисність її, зокрема, зумовлюють: дубильні речовини (галлокатехін, епікатехін, епігаллокатехін); органічні кислоти (хлорогенова, галова, бурштинова, бензойна, винна, лимонна, молочна, оцтова, хінна, щавлева, яблучна); моно- і полісахариди (глюкоза, фруктоза, сахароза, клітковина, пектин); жирні кислоти; флавоноїди і антиоксиданти (антоціани, катехіни, лейкоантоціани, сапоніни); вітаміни й вітаміноподібні речовини (аскорбінова кислота, каротин, вітаміни групи В, рутин); макро- і мікроелементи (натрій, калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, марганець, йод, хлор, сірка).

Низька калорійність ягоди — 44/ 100 г — робить її привабливою для охочих схуднути.

Щоденне вживання свіжої чорниці в сезон збільшить кількість корисних бактерій у кишечнику. Пектин зв’язує солі важких металів і справляє дезінтоксикаційну дію на організм. Клітковина вбирає токсичні речовини з кишечника, таким чином очищаючи його, знижує швидкість всмоктування простих вуглеводів і холестерину, утримує в кишечнику воду і стимулює моторику кишкових стінок.

Жирні кислоти, представлені моно- і поліненасиченими омега-3-жирними кислотами, покращують кров, дають антиоксидантний ефект, зменшують рівень холестерину в крові, чинять гіпотензивну і протизапальну дію. (Є дані, що в цілій ягоді вони присутні лише в залишковій кількості, на відміну від переробленої за спеціальною технологією в пасту, коли перетираються шкірка й зернятка.) Білки є джерелом незамінних амінокислот для людського організму.

Чорниця — лідер із вмісту марганцю, який бере участь у формуванні кісткової і сполучної тканин, забезпечує нормальне функціонування статевої, нервової і кровоносної систем. Вона богата на вітамін С, що допомагає боротися зі старінням, містить багато заліза, отже корисна в профілактиці й лікуванні анемії.

 

Фото: pixabay