Цікаво знати: де знаходиться замок Тараса Бульби

Відомо, що впродовж кількох століть Дубенський замок у Рівненській області, що над рікою Іквою, жодного разу не був узятий приступом чи штурмом.

Як повідомляє «Україна туристична», замок неодноразово перебудовували та укріплювали, а під ним були прокладені широкі підземні ходи, в яких за необхідності рятувалися місцеві жителі і в яких зберігалася харчі для оборонців міста під час облоги.

Якщо ви підніметеся на одну з оборонних веж замку, то вам обов’язково розкажуть історію-легенду про відважну княжну Беату, котра з вежі направила гармату на полчище татар, тим самим відігнавши їх від замкових мурів. А було це так. Йшов 1577 рік. У палаці – свято, князь Острозький видавав свою племінницю Беату заміж. Закінчували останні приготування, та весільній церемонії завадили татари, які оточили замок. Беата вийшла на мур замку, побачила татарів, запалила гніт і стрельнула з гармати, влучивши в ханське шатро. Ворог сприйняв це за лихий знак долі і… відступив. І саме з того часу вежа зветься “Дівочою”, а дубенчани за кожної можливості хваляться княжною, розповідаючи цю легенду.

Саме назва цієї фортеці фігурує в повісті Гоголя “Тарас Бульба”, у місті щорічно проводиться однойменний рок-фестиваль. Його мета – знаходити молоді таланти та всіляко їх підтримувати. Адже Тарас Бульба і Дубно – поняття нероздільні.

Залишити відповідь