Декларування з податку на прибуток за 2017 рік вже не за горами

Начальник відділу податкового супроводження підприємств паливно-енергетичного комплексу та транспорту Дніпропетровське управління Офісу ВПП ДФС Марина Попова розповіла про встановлення у 2018 році єдиного строку подання річної декларації з податку на прибуток за 2017 рік протягом 60 календарних днів після його завершення – 1 березня 2018 року.

Платникам податку на прибуток необхідно подавати разом із відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання такої декларації. Така фінзвітність є додатком до декларації та її невід’ємною частиною (додаток ФЗ). Фінзвітність (які і податкову декларацію з податку на прибуток) складають наростаючим підсумком із початку звітного року. Фінансова звітність подається до 28 лютого 2018 року.

У роз’ясненні ДФС, розміщеному у системі «ЗІР» в категорії 102.23.02  зазначено, що у разі подання уточнюючої декларації фінзвітність повторно за відповідні періоди не подається, якщо її показники не підлягають виправленню. Також звертаємо увагу, що за оновленим Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» з 01.01.2018 р. підприємства можуть подавати уточнену фінансову звітність, якщо в раніше поданій звітності були виявлені помилки – самостійно або в результаті аудиторської перевірки та з інших причин (ч. 6 ст. 14 ).

Стаття 134 Податкового Кодексу України встановлює прямий зв’язок між даними фінансової звітності та податкової звітності з податку на прибуток. У разі внесення недостовірних даних до фінансової звітності, викривлення зазнають і показники податкової декларації з податку на прибуток.

Дотримання вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку дозволить уникнути таких ситуацій.

Необхідно пам’ятати, що фінансову звітність складають використовуючи Методичні рекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності від 28 березня 2013 року № 433. Саме вони визначають, що вносити до кожного рядка звіту. Також, існують Методичні рекомендації з перевірки порівнянності показників фінансової звітності, затверджені наказом Мінфіну від 11.04.2013 р. № 476. Даний документ показує арифметичні взаємозв’язки як між рядками одного фінансового звіту, так і між рядками декількох фінансових звітів.

Загальнодоступний  інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) надає можливість платникам самостійно у зручний час отримати достовірну і повну довідкову інформацію з питань оподаткування. Скористайтесь ЗІР через офіційний веб-портал ДФС або безпосередньо в Інтернет мережі, зазначивши назву ресурсу, або адресу zir.sfs.gov.ua