День парашутиста: що треба знати, щоб наважитись на стрибок

День парашутиста в Україні відзначають 26 липня. Стрибки з парашутом набувають все більшої популярності, адже допомагають боротись із комплексами та дарують неперевершені почуття.

Яких правил треба дотримуватись, щоб зробити стрибок з парашутом максимально безпечним – читайте далі, повідомляє 24 канал.

Про безпеку під час стрибка з парашутом

Перед тим, як наважитись на стрибок, треба обов’язково пройти медогляд. Більшість фірм, що організовують стрибки, мають штатного аеродромного лікаря. Тож перевірити стан здоров’я можна на місці: там вас опитають про основні протипоказання, виміряють пульс і тиск тощо. Але краще, щоб вас оглянули лікарі у медзакладі, які знайомі з вашою історією хворіб.

Перелік проблем зі здоров’ям, з якими стрибки з парашутом протипоказані:

– Епілепсія;
– Психічні захворювання;
– Глухота і захворювання середнього вуха;
– Захворювання та проблеми з опорно-руховим апаратом ( у тому числі травми ніг, хребта, тазу, перенесені у минулому);
– Серцево-судинні захворювання;
– Застуда (навіть легка застуда може похитнути вашу сконцентрованість).

Ще один важливий аспект – правильний одяг. Це має бути сорочка чи светр з цупкої тканини та з довгими рукавами, а також міцні штани. Дуже важливо одягатись саме так, хоч стрибки виконують під час ясного сонця і буде спекотно.

І останнє з одягу – не забутьте змінний комплект. Адже не завжди вдається приземлитись у чистому полі. Часто парашутисти приземляються у кущах чи навіть у водоймі, тож сухий і цілий комплект одягу вам пригодиться.

Про страх під час стрибків з парашутом

Якщо про стрибок з парашутом говорити абстрактно, то чи не кожен скаже, що це дуже цікава пригода і колись хотів би це спробувати. Однак, коли людина вирішує: “усе, через тиждень стрибаю”, то з’являється страх. І чим ближче той день, тим цей страх більший.

Боязнь висоти – це цілком нормальна реакція організму, кажуть психологи. Навіть професійний парашутист відчуває страх перед висотою. Тож це не має впливати на ваше рішення “стрибати чи не стрибати”.

При цьому дуже важливе правильне налаштування та думки. Безпосередньо перед стрибком ви починаєте багато думати про процес і про можливі наслідки. Часто негативні думки беруть гору і ви так себе накручуєте, що в літак заходите із тремтячими руками. Тут треба зачепитись думкою за щось заспокійливе і приємне – уявити, як вже спускаєтесь з парашутом і бачите неймовірні краєвиди тощо.

Про сам стрибок з парашутом

Клуби, що організовують стрибки з парашутом, пропонують два види цієї послуги: стрибок з інструктором та самостійний. Щодо першого, то тут більш-менш все зрозуміло – ви стрибаєте разом із досвідченим інструктором, і всі важливі функції падають на нього. А от самостійний стрибок може спочатку насторожити. Тож розберемось у цьому виді детальніше.

Найважливіше – самостійний стрибок не означає, що ви прийдете, вам одягнуть парашут і викинуть з літака. Звісно, ні. Кожен клуб перед стрибками проводить детальні інструктажі.

Зокрема, ви прослухаєте інформацію про те, з чого складається парашут; як відбувається процес розкриття; які форс-мажорні випадки можуть бути в повітрі і як з ними впоратися; як правильно приземлятися.

До речі, психологи переконують: якщо людина краще поінформована про той чи інший процес – це допомагає їй побороти первинні страхи та стати впевненішою.

Наступний етап – практичні тренування на землі. Тут ви спробуєте, як правильно керувати парашутом, як смикнути за кільце, щоб парашут розкрився, як приземлитись і не травмуватись та багато іншого.

Перед стрибком кожен парашут і його укладання ретельно перевіряють, адже у кожного парашута є свій паспорт, в який вносять інформацію про стрибок.

До речі, парашут має і кілька перестраховок. Якщо ви самостійно не смикнете за кільце, то через 3 секунди це відбудеться автоматично.

Навіть якщо раптом не спрацює основний парашут, то на висоті 400 метрів відкриється запасний. Це трапиться автоматично.

Отож, перед тим як наважитись на таку розвагу, вам треба добряче подумати, врахувати усі свої страхи та пройти підготовку. При цьому пам’ятайте: стрибок з парашутом допоможе вам подолати навіть первинні страхи, а також подарує такий викид адреналіну та позитивних емоцій, що цей спогад і відчуття будуть з вами надовго.