«День визволення України – для мене радість та гордість. Я – патріот», – ветеран Григорій Гапоненко

Коли розпочалася війна, Григорію Гапоненко було 15 років, коли добровольцем пішов на фронт – 17. Він обороняв Сталінград, форсував Дніпро, дійшов до Берліна. Та, здається, пам’ятає кожен день, коли вмить з юного хлопця перетворився на мужнього чоловіка. Через багато років з гордістю говорить про перемогу, яку разом з товаришами здобували ціною здоров’я та життя. Сьогодні Григорій Григорович в доброму гуморі зустрічає гостей, отримує квіти та подарунки – привітання з Днем визволення України. Сум в очах дідуся з’являється лише коли говорить про молодих хлопців, які через багато років після закінчення Другої світової війни загинули в боях на Донбасі.

День визволення 11

Коли батька та братів Григорія Гапоненка забрали на фронт, 15-річний хлопець мав сам годувати родину. Працював трактористом.

«У 1942 році вже зібрали врожай. Мені було 17 років, коли прийшла повістка. Спитали: «Хочеш?». Я відповів: «Хочу!». Мені дали аркуш паперу, я написав, що прошу добровільно призвати мене в армію для захисту Батьківщини. Два тижні тривало навчання, і – на фронт», – згадує, як потрапив не передову Григорій Гапоненко.

день визволення 2

У складі розвідувальної групи Григорій Гапоненко визволяв Сталінград. На питання, чи не страшно було 17-річному хлопцю йти на війну, чесно відповідає: «Не було таких, хто не боявся. Але з часом звикаєш дізнаєшся про воєнні премудрості. Вони допомагали, не втрачаючи духу воїна та патріота, зберегти себе».

За мужність у боях під Сталінградом Григорій Григорович отримав свою першу медаль, якою пишається найбільше, – «За відвагу». Піджак ветерана прикрашають ще з десяток медалей та орденів: орден «Вітчизняної війни», «Червоної Зірки», «За мужність», медалі «За бойові заслуги», «За звільнення Сталінграда». Це й не дивно: військова доля чоловіка була важкою. Він брав участь в Курській битві, форсував Дніпро та визволяв Дніпропетровськ від фашистських загарбників. Дійшов до Варшави та Берліна. Отримав три поранення.

день визволення 3

Сьогодні Григорій Григорович приймає вітання з 71-ю річницею визволення України.  «Для мене цей день – радість, гордість. Я українець, патріот. Я звільняв Україну. Але моя печаль вдвічі більша. За молодих хлопців, які гинуть сьогодні», – зазначив Григорій Гапоненко.

Привітати чоловіка прийшла начальник відділу департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ольга Недодатко. Вона вже 10 років допомагає ветеранам.

«У Дніпропетровській області мешкає більше 90 тисяч тих, хто пройшов війну. Ми стараємося віддячити їм щоденною турботою. Вдома дідусям та бабусям допомагають соцпрацівники. Всі ветерани отримують пільги на житлово-комунальні послуги. Відпочинок стареньких організовуємо  в санаторіях області та країни», – розповіла Ольга Недодатко.

Залишити відповідь