Держдума РФ дозволила колекторам вибивати з кримчан борги перед українськими банками

Держдума в середу прийняла в третьому остаточному читанні закон про особливості погашення та позасудове врегулювання заборгованості позичальників, що проживають в Криму та Севастополі, перед українськими банками. Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РИА “Новости”.
Дія закону поширюється на борги позичальників перед українськими банками, які зупинили роботу в Криму після анексії.
Згідно з документом, вимагати борги від позичальників на півострові зможуть тільки російські кредитні організації та юрособи, які представили докази придбання прав вимоги за відповідним кредитними договорами або права вимагати погашення заборгованості, що виникла з таких договорів.
Колектори зобов’язані розкрити інформацію про контролюючих осіб та ділову репутацію своїх керівників і їх заступників.
Закон забороняє особам, які мають право вимагати погашення заборгованості, застосовувати проти позичальника фізичну силу; знищувати або псувати його майно або загрожувати цим; а також використовувати вирази і здійснювати дії, що принижують честь і гідність позичальника та інших осіб.
Розмір заборгованості позичальників визначається станом на 18 березня 2014 за вирахуванням коштів, сплачених після цієї дати. Платежі з погашення заборгованості будуть здійснюватися тільки в рублях з використанням окремого банківського рахунку Фонду захисту вкладників, створеного Агентством зі страхування внесків (АСВ). Якщо кредит видавався в гривнях або іншій валюті, борг буде виплачуватися в рублях за курсом відповідної валюти на 18 березня 2014 року.
Закон також визначає порядок отримання позичальником документального підтвердження зняття обтяження з майна, закладеного в забезпечення зобов’язань по кредиту.

Залишити відповідь