Держкіно відновлює фінансування фільмів в Україні

 

Українсько-італійською комедією «Ізі», зйомки якої розпочнуться цієї зими, Держкіно повертається до фінансування виробництва і розповсюдження національних і копродукційних фільмів. На цьому наголосив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко під час презентації  кінопроекту «Ізі», пише «Укрінформ».

«Цей проект для нас є значущим через те, що це перша українсько-італійська копродукція, і для нас дуже важливо працювати разом з італійськими колегами, бо Італія – велика кінематографічна країна. Цим проектом Держкіно повертається до фінансування повнометражних ігрових фільмів і взагалі до фінансування виробництва та розповсюдження національних і копродукційних фільмів. Так сталося, що першим проектом, з яким ми можемо підписати договір, – очевидно, вже цього тижня – і профінансуємо до кінця місяця, буде проект “Ізі”», – підкреслив Пилип Іллєнко.

Він зазначив, що цей проект уже давно у виробничих планах Держкіно. Оскільки робота над фільмом, дія якого мала відбуватися влітку, відкладалася, зараз будуть внесені зміни в сценарій і зніматимуть його взимку.

Пилип Іллєнко також нагадав, що востаннє контракт на отримання державної фінансової підтримки виробництва фільмів був підписаний ще на початку зими 2014 року, тобто фактично 2 роки Україна не мала можливості запускати нові стрічки. І сьогодні завдяки суттєвому збільшено фінансування є змога запустити чимало нових фільмів – ігрових повнометражних, короткометражних, дебютів, анімаційних, документальних.

«Нам вдалося цього року налагодити ефективну співпрацю по вчасному надходженню коштів з державного бюджету нашим кіновиробникам, що дозволило відновити низку проектів. А потім у вересні відбулися дуже важливі для нас рішення, які збільшили бюджет державної підтримки кіновиробництва і розповсюдження фільмів на 100 мільйонів гривень. Тобто зараз він становить 164 мільйони гривень. І таким чином у нас є кошти і відповідні можливості підтримувати не тільки цей проект, а багато інших», – сказав голова Держкіно.

Залишити відповідь