Держпраці не має права проводити перевірки

Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна на семінарі «Перевірки бізнесу: основні виклики після завершення мораторію» підбила підсумки реформи державного нагляду та розказала про те, як мають проводити перевірки контролюючі органи.

«Вже 79 критеріїв ризику господарської діяльності погоджені ДРС, а 60 затверджені. Ми вже відпрацювали їх з контролюючими органами і привели до того виду, в якому вони повинні бути відповідно до методики. Вони вже довго лежать в Кабміні, але ми сподіваємося, що новий Уряд буде працювати активніше. З уніфікованими актами справи йдуть гірше. Станом на 19 серпня затверджено тільки 25» – розповіла голова ДРС, про це повідомляє “Ліга Закон”.

На питання щодо перевірок Держпарці, які тепер будуть проводити відповідно до прийнятої постанови, Ксенія Ляпіна відповіла: «Можете сказати їм до побачення». На законну і обґрунтовану відмову від проведення перевірки, за словами Ляпіної, структура, скоріш за все, не відреагує належним чином та не буде її сприймати.

«У такому випадку потрібно скаржитись. Спочатку нам, потім до суду. Будемо розбиратись. А як інакше їх привести до тями, якщо вони ігнорують всі законні вимоги?» – додала вона.

За її словами, річ у тому, що Держпраці вважає, що Закон про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності їх не стосується, тож у своїй діяльності вони регулюються Конвенцією МОП про мінімальні норми соцзабезпечення №102. Але ця позиція, наголосила голова служби, була спростована судом.

В постанові, яку було прийнято Кабміном щодо перевірок 21 серпня, вже є посилання на Закон про державний нагляд і контроль, проте, залишається безліч колізій які, за словами Ляпіної, мають у будь-якому випадку трактуватись на користь підприємства. Також для проведення перевірки обов’язково маю бути затверджені критерії ризику та уніфіковані акти. «Без них Держпарці права проводити перевірки не має!» – наголосила чиновник.

З боку регуляторної служби Ксенія Ляпіна пообіцяла оперативне реагування на скарги та проведення перевірок контролюючих органів, які будуть виходити за межі повноважень. Проте, за словами Ляпіної, скарг надходить дуже мало і це не через те, що немає порушень:

«Зараз до нас надходить менше ніж 100 скарг на рік, і то, тільки від великих компаній, це говорить про тотальну необізнаність підприємців про свої права. Із закінченням мораторію на перевірки ця цифра мала б вирости, але ні. В цьому році нами проведено більше 60 перевірок. Основне поле скарг – сфери, що пов’язані з ліцензуванням, однак «чемпіоном» за кількістю скарг виступає, крім податкової, служба праці та екологічна інспекція».

Основними порушеннями Ксенія Ляпіна назвала порушення строків та невнесення інформації до інформаційних листів.