Діти учасників АТО та переселенців навчалися у Вільнюсі

Життєрадісні, на позитиві та сповнені приємних спогадів. П’ятнадцятеро дітей переселенців та АТОшників повернулися після навчання у Литві. На залізничному вокзалі Дніпра їх зустрічали батьки. У Вільнюсі хлопці та дівчата провели майже дев’ять місяців. Таку можливість їм надали ДніпроОДА та Уряд Литви. Литовська сторона забезпечила українцям безкоштовне проживання, харчування, виплату стипендії та розважальні екскурсії. Шестеро дітей продовжать навчання за кордоном.

дети на обучение в Вильнюс

«Уже другий рік поспіль Дніпропетровщина відправляє дітей переселенців та АТОшників на канікули та навчання за кордон. У Хорватії, Німеччині й Литві побували майже три сотні хлопців та дівчат. Нещодавно до Данії відправилися шестеро школярів, ще десятеро найближчим часом поїдуть до Литви. Сьогодні з навчання у Литві повернулися 15 дітей. Литовська сторона забезпечувала їм безкоштовне проживання, харчування, стипендії та екскурсії», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

дети на обучение в Вильнюс
Вільнюс – Київ – Дніпро. П’ятнадцятеро дітей переселенців та АТОшників повернулися додому після навчання у Литві.

дети на обучение в Вильнюс
На залізничному вокзалі дітлахів зустрічають батьки.

дети на обучение в Вильнюс
Скучили…

дети на обучение в Вильнюс
Майже рік у міжнародній школі «Вільнюський дім литовців» – це можливість побачити світ, знайти нових друзів та відволіктися від гірких спогадів війни.

дети на обучение в Вильнюс
«Ми довго думали, чи відправляти доньку на навчання в Литву. На сімейній нараді вирішили, що варто. У дітей була насичена програма. Крім навчання, вони ходили на екскурсії, відпочивали в таборі та на турбазі. Плануємо тепер поїхати в Литву всією родиною. Вже оформили закордонні паспорти», – посміхається Вікторія Машталер, переселенка з Донецька.

дети на обучение в Вильнюс
Дар’я Машталєр навчалася в Литві у 8 класі. «Сподобалося, як годували. Дуже смачно. Було багато екскурсій. Нам не давали сумувати. Це було весело і прикольно. Особливо, коли ми їздили в аквапарк, каталися на ковзанах. За цей час навчилася розуміти литовську, хоча розмовляти нею поки що не можу», – ділиться враженнями дівчинка.

дети на обучение в Вильнюс
«У дочки відкривалася перспектива кандидата в майстри спорту з акробатики, тому хотіли відмовитися від навчання у Литві. Але не змогли, коли почули умови. Навчання, проживання, харчування – усе безкоштовно, плюс стипендія. Дочка жила в гарних умовах. Якби залишилися в Харцизьку, то про таке б і не мріяли. Немає лиха без добра», – каже Олена Баранчикова, переселенка з Донеччини.

дети на обучение в Вильнюс
14-річна Марія зізнається, не обирала між спортом і Литвою. Рішення було однозначне. «Я була в Хорватії і вирішила, що хочу жити в Європі. Литва – це ще один крок до мрії. Вільнюс залишив море емоцій. Мені запропонували продовжити навчання – з радістю погодилася», – розповідає Марія Баранчикова.

дети на обучение в Вильнюс
На дорогу – від гостинних литовців. Шакотіс – традиційний литовський торт незвичної форми з яєчного тіста, спечений на відкритому вогні. У перекладі з литовської – «гіллясте дерево».

дети на обучение в Вильнюс
«Запам’яталося, як їли равликів, – посміхається Єлисей Визиренко. – Побували з екскурсіями в музеях, державних установах. Знайшов там чимало друзів, навчання було в радість. Дещо вже знаю литовською. Ця мова складна, але доступна. Продовжу навчання у Вільнюсі й далі».

дети на обучение в Вильнюс
«Сина не впізнали: помітно підріс та подорослішав. Вдячні Дніпропетровській ОДА і консульству Литви, що надали нашим дітям таку унікальну можливість. У них була насичена розважальна програма, навіть ходили на гостину до міністрів. Ми навіщали сина: кімната гарна, кормили ситно. Це був дивовижний рік», – не стримує сліз мати Тетяна Визиренко.

дети на обучение в Вильнюс
«Одне слово: «Вау!». Нас зустрічали скрізь на високому рівні. Кожен день – наче свято. Дякуємо і Литві, і Україні! Діти дивовижні, постійно підтримували один одного», – ділиться Анна Турковська, яка викладала в Литві українську та була вихователькою.

дети на обучение в Вильнюс
Шестеро учнів продовжать навчання у Вільнюсі. За підсумками навчального року вони отримали високі бали. З 1 вересня діти підуть у спеціальний клас, де першим ділом інтенсивно вивчатимуть литовську мову.

дети на обучение в Вильнюс
Така допомога Україні за програмою Литовського Уряду здійснюється вдруге.

дети на обучение в Вильнюс
Найближчим часом 10 дітей поїдуть до Литви на відпочинок. Тиждень вони житимуть у готелі курортного міста Паланга. На них чекають активні розваги та екскурсії.

Залишити відповідь