Дитині сняться страшні сни: що робити

Сни сняться усім. Діти – не виняток. Іноді зранку дитя розповідає про кольорових метеликів та яскраві трамваї, що наснилися. Але іноді з плачем прокидається вночі. Це свідчить про те, що маляті наснилось щось страшне, розповідає Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

“Про те, що дитина бачить поганий сон можна здогадатися по напружених м’язах обличчя, зміні звичайної пози, прискореному серцебитті та подиху, крикові. Іноді дитина натягає на голову подушку чи ковдру”, – пояснює психолог.

1. Дотримуйтеся режиму дня. Вкладайте дитину спати і будіть в один і той самий час. Якщо вкладати маля пізно чи рано, дитина буде перезбуджуватися. Порушиться її природний біоритм.

2. Не будіть дитину зранку різко чи за допомогою будильника. Тихенько підійдіть. Погладьте по голівці. Коли дитина прокинулася, дайте їй кілька хвилин поніжитися в ліжку. Не змушуйте маля відразу вставати з ліжка.

3. Вдень намагайтеся бути з дитиною на свіжому повітрі. Нехай маля побігає, пограє у рухливі ігри. Чим більше втомиться фізично – тим краще спатиме вночі.

4. Не відправляйте малюка спати одного в темну кімнату. Якщо дитина просить увімкнути світло – запаліть його.

5. Перед сном посидьте з малюком. Поговоріть про щось приємне. Прочитайте казку або заспівайте колискову.

6. Не дозволяйте дитині дивитися телевізор, якщо погані сни сняться часто. Особливість дитячої психіки у тому, що вона легко запам’ятовує зорові образи. Саме це може може зіграти погану роль.

7. Не з’ясовуйте сімейні стосунки, коли дитина спить. Не говоріть голосно, не вмикайте гучно телевізор. Це може маля налякати.

8. Уночі підійдіть до дитини. Подивіться, як вона спить. Нехай у сні відчує батьківську турботу.