Дніпро боротиметься за важливий титул

Від 2016 року в Дніпрі існує програма «Культурна столиця», у рамках чи за підтримки якої щороку відбуваються чимало культурних, мистецьких та освітніх подій різного масштабу. Засновники програми завжди наголошували, що «Культурна столиця» – це не констатація факту, а стратегія, завдання, розраховане на тривалий період. Проте наступного року місто може здобути офіційний статус «Велика культурна столиця України»

Державний «Український культурний фонд», що вже 2 роки фінансово підтримує мистецько-культурні події та творчих людей, у листопаді 2019-го вперше запропонував цілим містам позмагатися за грант низки культурно-мистецьких проєктів і титул «Культурна столиця України-2020». Міста з населенням близько 100 тисяч осіб виборюватимуть лот «Мала культурна столиця» (15 мільйонів гривень), з більшою кількістю мешканців – лот «Велика культурна столиця» (25 мільйонів).

Мета проєкту – згуртувати містян довкола спільних культурних цінностей, сприяти культурному та туристичному розвиткові міст.

До 15 січня міські ради мали сформувати портфель ініціатив – пере­лік заходів на цей рік, об’єднаних однією концепцією, які засвідчують оригінальність, самобутність міста, його європейське спрямування. Щоб визначитися із проєктами для заявки, міське управління культури влаштувало кілька зустрічей-обговорень: із місцевими митцями, культурними менеджерами й діячами, представниками національних меншин, науковцями.

Сума, яку виділить УКФ містам-переможцям, має складати не більш як 70% бюджету проєкту, а не менш як 30% місто має забезпечити самостійно. У пошуках фінансових партнерів начальник управління культури міськради Євген Хорошилов та керівник худради при міському голові Григорій Гельфер зустрілися з дніпровськими бізнесменами.

– Для того щоб місто розвивалося і справді стало культурною столицею, має сформуватися збалансований механізм партнерства влади, бізнесу, громадських організацій, тому ми всіх запрошуємо до співпраці, – сказав Євген Хорошилов. – Ми всі – дніпряни і  хочемо жити у комфортному місті. Лише об’єднавшись, зможемо досягти мети.

Наталія Рекуненко