Дніпро прикрасили ще чотири бронзові мініскульптури (фото)

Печиво «Дніпро», залікова книжка студента, дніпровський трамвай та фанат «Дніпра» – це назви ще чотирьох бронзових мініскульптур, які з’явилися у Дніпрі. Вони є частиною проєкту «Відчуй Дніпро». Згідно з ним усі фігури присвячені видатним особистостям чи значущим подіям міста.

Печиво «Дніпро» вперше виготовили понад 50 років тому. Мініскульптуру, присвячену цьому смаколику, відкрили 29 грудня на оглядовому майданчику у парку Шевченка. Майже кожен дніпрянин знає смак цього печива. Мініскульптури – це світова практика, яка тепер запроваджена й у Дніпрі завдяки ініціативі молоді.

мініскульптури_Дніпро

Донька авторки печива Лариса Білецька розповіла, чому «Дніпро» так полюбилось: «У 1967 році, коли це печиво вигадали, було забагато цукрового печива на прилавках, яке вже ніхто не хотів їсти. Тож треба було створити щось нове та незвичайне. Це щось середнє між цукровим і здобним».

А ось на фасаді будівлі Університету митної справи та фінансів розташувалася символічна залікова книжка студента. «Дніпро знають, як аерокосмічну столицю, як потужну історичну школу, як місто з інженерними фантастичними спорудами. І є пам’ятники, що це засвідчують. Але без належної освіти усі ці досягнення були б неможливі. Тож тепер у нашому місті з’явився такий мініпам’ятник, який символізує саме студентство», – зазначив ректор УМСФ Дмитро Бочаров.

мініскульптури_Дніпро

Бронзовий мінітрамвай (шоста скульптура) тепер можна побачити на Катеринославському бульварі. Місце розташування скульптури було обрано не випадково: саме у цьому районі минулого сторіччя розташовувався розворотний трикутник одного з трамвайних маршрутів. Як розповів автор проєкту «Відчуй Дніпро» Карен Агаджанян, прототип трамвая для скульптури знайшли на старих фотокартках.

мініскульптури_Дніпро

«Фанат Дніпра» – це сьома бронзова мініскульптура в місті. Вона розташувалася на вул. Фабра, де вхід до парку Глоби. «Це історичне місце, де десятки років збиралися фанати «Дніпра», аж до середини нульових. Фанати називали його «Брехалівка». Футбол та його прихильники – це велика частина нашого міста, тож скульптура присвячена саме їм»», – зазначив на відкритті директор департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР Артем Нідєлько.

мініскульптури_Дніпро

Нагадаємо, проєкт «Відчуй Дніпро» стартував цьогоріч на День міста, 12 вересня, восьму (завершальну) мініскульптуру відкриють незабаром.