«Дніпропетровщина першою в Україні запустила сайт екологічного моніторингу», – Валентин Резніченко

На Дніпропетровщині створено спеціальний сайт, на якому кожен мешканець може дізнатись про якість повітря та чим його забруднено. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної  державної адміністрації Валентин Резніченко.

На сайт eco.dp.gov.ua надходить інформація з 15 постів екологічного спостереження, розташованих у Дніпропетровську, Дніпродзержинську та Кривому Розі. Це дані про стан атмосферного повітря та речовини, які його забруднюють. Результати спостережень передаються на сайт раз у кілька днів. Наразі така публічна система екологічного моніторингу працює у пілотному режимі. Проте вже зараз кожен мешканець регіону може зайти на інтернет-ресурс та побачити, як дихається в трьох містах-промисловцях.

У цифрах показано так званий індекс забруднення атмосфери (ІЗА). Для людей, які не розуміються на екології, цифри розшифровуються статусами від «дуже низького ІЗА» до «дуже високого». Зараз по всім трьом містам показники високі. «Ми зробили те, що роками боялися зробити великі підприємства  – показали людям, чим вони дихають. Чому? Тому, що ми – відкрита влада. За екологічною програмою 2016-2025, ми плануємо зменшити шкідливі викиди в області на 30%. Тепер у мешканців Дніпропетровщини є можливість особисто контролювати як це відбувається», – наголосив керівник області Валентин Резніченко.

Планується, що працювати на повну потужність система почне наступного року. Проектом обласної програми екологічної безпеки та запобігання змінам клімату на 2016 – 2025 роки передбачено установку датчиків екомоніторингу на всіх найбільших підприємствах-забруднювачах Дніпропетровщини. Карта на сайті стане більш детальною. Кожен зможе побачити, який конкретно завод і чим саме забруднює повітря. Зараз датчики мають ВАТ ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Ф.Е. Дзержинського»,  «Нікопольський завод феросплавів», ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ВАТ «Євраз – Дніпродзержинський коксохімічний завод».

Така система – ноу-хау для всієї України: «На жаль, поки немає концепції екологічного моніторингу. Ми протестуємо нову систему,  запустимо її, а потім запропонуємо всім регіонам», – підкреслив Валентин Резніченко.

 У Дніпропетровській області – 25 найкрупніших підприємств-забруднювачів. На них припадає 95% всіх шкідливих викидів в атмосферу.

Залишити відповідь