Дніпропетровщина ввійшла в п’ятірку лідерів України з децентралізації

Дніпропетровська область увійшла в п’ятірку лідерів України з формування ефективних територіальних громад. Відповідні дані наведені в рейтингу Мінрегіонрозвитку.

«Ми ефективно втілюємо реформу місцевого самоврядування, ініційовану Президентом Петром Порошенком. Громади області на власному прикладі доводять її дієвість та необхідність. Завдяки децентралізації вони отримали більше повноважень та зростання бюджетів в середньому в два-три рази. Об’єднані громади будують садочки, ремонтують дороги, розвивають сучасні електронні сервіси – власне реалізують проекти, про які мріяли десятиліттями», – зазначив Валентин Резніченко.

Дніпропетровщина ввійшла в п’ятірку лідерів України з децентралізації

За підрахунками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Дніпропетровська область – в лідерах децентралізації. Складаючи рейтинг, фахівці відомства аналізували успіхи областей за чотирма параметрами: кількість створених громад, їх площа, кількість населених пунктів та мешканців, що об’єдналися.

«Ми впроваджуємо інструменти оцінки дієвості кожної громади та області у просуванні децентралізації. Держава формує рамкову політику, яка визначатиме конкурентоспроможність громад у забезпеченні належної якості життя людей. Серед лідерів за ефективністю – Слобожанська, Вербківська, Богданівська, Шахівська, Глобинська ОТГ. Там показують спроможність та ефективність у реалізації інфраструктурних проектів», – зауважив Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

Окрім Дніпропетровщини, серед лідерів децентралізації Хмельницька, Житомирська, Чернігівська та Запорізька області.

На Дніпропетровщині вже об’єдналася найбільша в Україні кількість громад – близько 50. Загалом в області планують створити майже 90 громад.