Дніпропетровське управління Офісу великих платників податків ДФС інформує

У Дніпропетровському управлінні Офісу великих платників податків з платниками зустрівся начальник відділу податкового супроводження підприємств торгівлі  Артем Ковальов. Темою зустрічі було обговорення порядку нарахування й утримання ЄСВ з доходів, що виплачуються громадянам та заповнення звіту з ЄСВ, розглянуто алгоритм виправлення помилок.

Артем Ковальов зосередив увагу присутніх, що найбільш поширеними помилками при заповненні Звіту з ЄСВ є неправильне відображення бази нарахування ЄСВ,  неправильне застосування ставок ЄСВ, донарахування (зменшення) ЄСВ за попередні періоди. Виправляючи такі помилки, потрібно врахувати правильність застосування ставок ЄСВ за минулі періоди, застосування максимальної бази нарахування ЄСВ окремо за кожен місяць.  За минулі періоди ЄСВ розраховується за ставками, що діяли на день нарахування зарплати (доходу), на яку нараховується ЄСВ. Виправлення помилки в базі нарахування ЄСВ та/або ставці ЄСВ здійснюється в періоді, у якому її виявлено. Нагадав про наближення терміну подання Звіту про ЄСВ (додаток 4) за квітень 2018 року – 21 травня 2018 року.

Наприкінці зустрічі було наголошено, що за неправильне нарахування ЄСВ передбачено значні штрафні санкції, тому дуже важливо здійснювати нарахування, утримання, сплату ЄСВ без помилок та відобразити сплачені суми ЄСВ у звітності.

Завдяки співпраці в міжнародних відносинах викрито ухилення від оподаткування

Дніпропетровським управлінням Офісу ВПП ДФС постійно проводиться ґрунтовний аналіз всіх операцій ВПП з нерезидентами, зокрема, пов’язаних із отриманням займів. При проведенні такої роботи важлива співпраця з закордонними інституціями. З 10.07.2014 року Республіка Кіпр приєдналася до Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (ETS 127).

За результатами аналізу звітності та первинних документів  податківцями встановлені ризики щодо повноти сплати  підприємством «О» податку на репатріацію доходів при виплаті процентів за користування займом отриманим від резидента Кіпру у 2014 році.

На ініційований ДУ Офісу ВПП спецзапит отримана інформація компетентного органу Кіпру  стосовно звітності та обставин діяльності кіпріотського підприємства, яка підтвердила наявність ризику – неправомірного застосування українським платником пониженої ставки податку на репатріацію. Як засвідчила відповідь,   підприємство-резидент Кіпру здійснювало транзит процентних доходів, отриманих від українського підприємства на користь третьої компанії з Віргінських островів. Таким чином, підприємство-резидент Кіпру, не було  бенефіціарним власником процентів, а виступало лише номінальним отримувачем цих доходів.

Натомість Податковий кодекс передбачає можливість застосування пониженої ставки податку на репатріацію тільки у разі виплати доходу його бенефіціарному власнику, а ні особі, яка має право на отримання доходу, але фактично є тільки посередником щодо такого доходу.

Таким чином, проведеною документальною перевіркою підприємства «О» встановлено неправомірне застосування пониженої ставки податку на репатріацію 2 % замість 15%  та донараховано податок у сумі 4,1 млн.грн.

Слід зазначити, що за аналогічними обставинами податківці мають підтримку суду.