Дніпропетровське управління Офісу великих платників податків ДФС інформує

Начальник відділу обслуговування платників Дніпропетровського управління Офісу ВПП Сергій Мулін розповів, що нормами Податкового Кодексу України передбачено подання платниками податків – юридичними особами та їх відокремленими підрозділами відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків.

Він зазначив, що відомості про взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків подаються до контролюючих органів шляхом подання заяви за формою № 1-ОПП з позначкою “Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку”. При цьому заповнюються розділи 1, 2, 4 та 10 заяви за формою №1-ОПП та інформація про засновників не подається.

Вимогами Закону України від 16 липня 1999 року №996-XIV “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” визначено, що відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

У разі відсутності на підприємстві посадової особи, відповідальної за ведення бухгалтерського обліку, або у разі вакантної посади обов’язок ведення бухгалтерського обліку та складання звітності покладається безпосередньо на власника або керівника підприємства. До контролюючого органу подається заява за формою №1-ОПП з позначкою “Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку” з відомостями про власника або керівника підприємства.

Сергій Мулін звернув увагу, що заяву за формою №1-ОПП з позначкою “Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку”, платники податків мають можливість подати до територіальних податкових інспекцій засобами телекомунікаційного зв’язку в електронній формі (код форми J1312101) з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.