Дніпропетровське управління Офісу великих платників податків ДФС інформує

У Дніпрі відбулася зустріч фахівців Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС з представниками ЗМІ. Під час зустрічі обговорювався порядок відображення в Податковій декларації з податку на прибуток підприємств результатів документальної перевірки.

Як проінформувала начальник відділу податкового супроводження підприємств житлово-комунального господарства та інших галузей Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС Тетяна Дем’яненко: «Доволі часто у платників податків виникає питання, який порядок відображення в Податковій декларації з податку на прибуток підприємств результатів документальної перевірки, якою встановлено невірно визначені суми доходів, витрат та амортизаційних відрахувань за даними бухгалтерського обліку, та виправлення помилок у фінансовій звітності за результатами такої перевірки?

 У разі встановлення за результатами документальної перевірки невірно визначених сум доходів, витрат та амортизаційних відрахувань за даними бухгалтерського обліку, що вплинули на визначення об’єкта оподаткування, та відповідно контролюючим органом збільшені/зменшені податкові зобов’язання, то узгоджені суми податкових зобов’язань автоматично нараховуються в інтегрованій картці платника податку. Проведення самостійних виправлень відповідно до ст. 50 ПКУ за період, що перевірявся, не здійснюється».

Крім того, вона повідомила, що якщо за результатами документальної перевірки збільшені/зменшені суми від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток за минулі звітні роки, то коригування фінансового результату до оподаткування за звітний період, що був охоплений перевіркою, не здійснюється. Від’ємне значення підлягає виправленню платником податків у показниках Податкової декларації з податку на прибуток підприємств в наступному звітному періоді.

При цьому подається доповнення до Декларації, передбачене п.46.4 ст.46 ПКУ, з відповідним поясненням  та зазначенням відповідних сум від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в Декларації.