Дніпропетровське вище професійне училище будівництва: зроби свій вибір

На лівому березі Дніпра розташоване Дніпропетровське вище професійне училище будівництва – сучасний заклад освіти, в якому створено замкнутий цикл підготовки і перепідготовки фахівців. Вектором діяльності закладу є безумовне формування нової системи взаємовідносин між навчальним закладом та виробничими структурами, створення і реалізація гнучкої моделі організації підготовки робітничих кадрів для будівництва, які опановують разом з вітчизняною технологічну культуру європейського рівня, високу професійну компетентність, здатність до ситуативного проектування, самоорганізації та самоосвіти, готовність до виконання виробничих завдань будь-якої складності.

Дніпропетровське училище будівництва

Сучасне суспільство потребує активних, рішучих, мобільних людей, конкурентоспроможних на ринку праці і готових до змін. Потреба нашої країни в кваліфікованих робітниках дуже велика, тому що матеріальні цінності створюються людськими руками.

У народі кажуть: “Життя прожити – не поле перейти”. На життєвому шляху буває різне: підйоми і падіння. Це стосується як держави в цілому, так і кожного з нас. Така закономірність.

Які б випробування не випали на долю кожного з нас, треба завжди залишатися людиною, яка твердо стоїть на ногах, впевнена в собі і у власних діях. Але для цього треба мати професію, яка б сприяла самоствердженню, задовольняла різноманітні потреби людини, надавала умови для професійного зростання.

Дніпропетровське вище професійне училище будівництва було створено ще у 1943 році. За роки існування розвивалось, реформувалось від ремісничого училища до вищого професійного закладу, але будівельний напрямок у підготовці кваліфікованих робітників зберігався.

Дніпропетровське училище будівництва

Навчання в училищі – це важливий етап у житті різних поколінь майстрів, викладачів, керівників, які підготували й дали путівку у життя майже 20 тисячам юнаків та дівчат. Училище має яскраву долю, яка формувалась не просто на різних етапах життя, пройшло свій шлях розвитку, витримало конкурентну боротьбу та визначило свої стратегічні орієнтири.

Що є характерними ознаками сьогодні?

По-перше, це небайдужість, активна повсякденна педагогічна діяльність, щира любов до молоді – наших учнів. По-друге, високий професіоналізм викладачів, майстрів виробничого навчання, хто у своїй роботі формує кваліфікованого робітника, громадянина, допомагає їм утвердитись як особистість.

Протягом останніх п’яти років спостерігається тенденція покращення навчально-виробничих умов та формування професійних компетенцій майбутніх кваліфікованих робітників за сучасними професіями, які мають попит на ринку праці. Це такі професії як штукатур декоративної штукатурки, монтажник гіпсокартонних конструкцій, монтажник санітарно-технічних систем і устаткування та інші.

Дніпропетровське училище будівництва

У 2015 році в училищі здійснено атестаційна експертиза у сфері загальної середньої освіти, яка показала, що педагогічний колектив якісно забезпечує реалізацію державної політики в галузі загальної середньої освіти, виконання державних стандартів освіти.

В училищі проліцензовано 28 професій. Підготовка кваліфікованих робітників ведеться з 7 інтегрованих професій:
• столяр будівельний, монтажник гіпсокартонних конструкцій,
• монтажник санітарно-технічних систем і устаткування, електрогазозварник,
• штукатур, лицювальник-плиточник, маляр,
• штукатур, маляр, монтажник гіпсокартонних конструкцій,
• електрогазозварник, арматурник,
• електрогазозварник, слюсар з ремонту автомобілів,
• муляр, монтажник систем утеплення будівель.

Сьогодні училище будівництва має потужну розвинуту матеріально-технічну базу. Пріоритетом є розвиток, оновлення та модернізація матеріально-технічної бази шляхом створення навчально-практичних центрів за галузевим принципом.

В училищі 22 навчальних кабінети, 2 навчально-практичних центра «Церезит» і «Кнауф», 9 майстерень для виробничого навчання, де учні опановують навички та вміння з виробничих професій, 2 комп’ютерних кабінети. Училище зберегло приміщення соціального призначення: гуртожиток на 100 місць, де мешкають учні пільгових категорій, бібліотеку, їдальню на 150 місць, спортивний та тренажерний зали, два спортивних майданчика поряд з навчальним корпусом.

Дніпропетровське училище будівництва

Ми одними з перших в Україні створили регіональний навчально-практичний будівельний центр «Церезит» ( 2004р.) і стали лідерами з вивчення і впровадження сучасних будівельних матеріалів компанії «Хенкель Баутехнік» Україна» за такими напрямками: плиткове облицювання, утеплення фасадів, улаштування підлоги, декоративне опорядження.

Через 10 років для задоволення потреб ринку праці з професії «Монтажник гіпсокартонних конструкцій» ми відкрили ще один сучасний навчально-практичний центр сумісно з компанією «Кнауф Маркетинг».
У новому навчальному 2016-2017р. вступить в дію новий навчально-практичний центр європейського рівня з підготовки монтажників санітарно-технічних систем і устаткування «Геберіт».

У 2015 році училище стало учасником Міжнародного українсько-швейцарського проекту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні», який фінансується Швейцарською конфедерацією та GEBERIT Інтернешнл Сейлз АГ та виконується Ресурсним центром ГУРТ зі створення навчально-практичних центрів з монтажу санітарно-технічних систем та устаткування.

У створенні центру «Геберіт» беруть участь майстри виробничого навчання, викладачі, учні. У вересні цього року центр відкриє свої двері та запросить до навчання першу групу з професії «монтажник санітарно-технічних систем та устаткування». До цієї знаменної події готується весь педагогічний та учнівський колектив. Всі учні училища, інших закладів освіти області, доросле населення може пройти навчання в навчально-практичних центрах нашого училища та здобути професійні навички та вміння застосовувати сучасні будівельні технології як в професії, так і в побуті.

Якісний диплом – плід спільної творчої праці педагога і учня. Підготовку фахівців здійснює педагогічний колектив, в якому 80% працівників мають педагогічні звання «викладач-методист», «старший викладач», майстер виробничого навчання І, ІІ категорії, а також один Заслужений працівник освіти України.

Викладачі, майстри виробничого навчання беруть участь у методичній інноваційній діяльності не тільки в навчальному закладі, а і в обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах, олімпіадах, виставках, вебінарах з питань освіти, про що свідчать досягнення учнів і педагогів. Високі творчі досягнення в професійній діяльності і впровадження педагогічних інновацій у навчально-виробничий процес відмічені грамотами, дипломами, срібними медалями.

Щорічно учні беруть участь в олімпіадах різних рівнів, обласних етапах конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт МАН, конкурсах професійної майстерності ( ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі з професії «Штукатур», 2015), творчих та спортивних конкурсах, змаганнях, є переможцями, лідерами, дипломантами. В училищі створено сайт навчального закладу (www.dvpub.ua), який 3-й рік поспіль стає кращим в конкурсі сайтів професійно-технічних навчальних закладів Дніпропетровської області.

В колективі тепер дуже відповідальна пора: формується нове поповнення майбутніх будівельників Дніпропетровщини. Для них будуть працювати три сучасних навчально-практичних центрів, в яких створені умови здобуття професійних знань, вмінь та навичок. Кожного року Дніпропетровське вище професійне училище будівництва відкриває свої двері для здібної молоді, яка згодом неодмінно стане робітничим потенціалом України.

Ми запрошуємо на навчання випускників 9, 11 класів, які бажають стати справжніми архітекторами, бути висококваліфікованими, мобільними, компетентними робітниками-будівельниками.

Наші контакти: 49051, м. Дніпропетровськ, вул. Б. Хмельницького, 3а
тел./факс 790-94-04, e-mail: 5dvpub@ukr.net, www.dvpub.dp.ua

Яблонська В.М., директор ДВПУБ,
Заслужений працівник освіти України

Залишити відповідь