Дніпровського викладача відзначив президент Польщі

Доцент кафедри історії та політичної теорії Національного гірничого університету  Лариса Олексіївна Колісник – викладач польської мови отримала лист-подяку від Президента Польщі Анджея Дуди та примірник художнього твору польського письменника Станіслава Виспянського «Весілля» за організацію та проведення восени минулого року у Дніпрі Національного читання однойменного твору «Весілля».

w

Ідея національного читання з’явилася 2012 року. Тодішнє президентське подружжя, Анна і Броніслав Коморовські, запропонували, щоб поляки разом зібралися і почитали «Пана Тадеуша» Адама Міцкевича. Відтоді спільне читання відбувається кожного року, а ідея настільки сподобалася полякам, що до участі у Національному читанні долучається щораз більше людей, в тому числі іноземці.

Ідея цієї акції – популяризація читання книжок, ознайомлення з польською класикою. До якісної літератури, тим більше класики польської літератури, належить цьогорічний твір національного читання – п’єса Станіслава Виспянського «Весілля». Передусім, це розповідь про Польщу, про їх слабкості, силу, а також – про ставлення до поняття обов’язку перед батьківщиною.

Драму Станіслава Виспянського «Весілля» перекладено на понад 10 мов світу, а польськомовна є оригінальною, версія має 120 перевидань.