Дніпрян вчать ламати стереотипи (Фото)

З 2 по 12 липня  у Дніпрі проходять навчання за участю Лондонської школи фізичного театру (London Phуsical Theatre School), яка діє на базі Дніпровського академічного театру драми і комедії.

IMG_1262

Лондонська школа фізичного театру у Дніпрі проводиться на грант, який виграв режисер і актор Дніпропетровського міського театру ляльок Олександр Глумов під час участі у німецькому проекті Tandem.  Для участі відібрано 30 акторів і режисерів з Києва, Львова, Чернігова, Харкова, Рівного, Миколаєва, Запоріжжя і Дніпра. Протягом 12 днів вони займатимуться під керівництвом Лани Біби й Чеми Переса (Лондон) – педагогів міжнародного рівня, кастинг-партнерів Cirque du Soleil і засновників 2theatre. «Вісті Придніпров’я» дізнавались про особливості навчального процесу та враження учасників.

Пантоміма та маски

Програма школи складатиметься з навчання техніці акторської майстерності фізичного театру; Mindfullness – самосвідомість, принципи європейської театральної етики; Mime – класична та сучасна пантоміма; Театр Платформа – театр епічних мініатюр; Devising – ансамблева розробка; Театр масок – нейтральна маска та полумаска. Навчання у Лондонській школі фізичного театру базується на театральній платформі Жака Лекока і техніках пантоміми Марселя Марсо.

IMG_1268

«Українські студенти Школи фізичного театру в Дніпрі дуже згуртовані в роботі своїми тілами, в порівнянні з учасниками з інших країн цей процес тут йде швидше, в більшості випадків актори багато мислять і, щоб переключити їх на фізичний театр, відводиться більше часу. Хлопці з української групи відчувають себе дуже вільно і розкуто, це сприяє творчій енергетиці. Вони не думають, а відразу фізично реалізують матеріал. Кожен студент має свій шлях і для нас важливо, щоб кожен учень зробив в ньому свій крок вперед.

IMG_1240

Ми заснували Школу фізичного театру на основі 2theatre Company і навчаємо в різних країнах світу тому, що театр в більшості випадків – це якась рамка, система правил, що диктує прийнятні чи не прийнятні речі для сцени. Для 2theatre – це не є нормою. Тому ми їздимо по світу, співпрацюємо з Україною. Ми хочемо дати новий концепт, розбити стереотипи і будь-які рамки, об’єднати різних людей з різних театрів і країн. У книзі Жака Лекока написано, що потрібно працювати так, як ніби театру ще належить створення. Наша театральна трупа 2theatre в Лондоні існує з 2011 року, і ми почали паралельно з основною діяльність викладати. Поступово це переросло в Школу фізичного театру, ось уже два роки ми їздимо по світу», – розповіла Чема Перес, педагог Лондонської школи фізичного театру, актор, режисер, засновник фізичного театру 2theatre.

IMG_1261

Особливий досвід

У Дніпрі талановиті хлопці та дівчата змогли спробувати себе у незвичних практиках з зарубіжними педагогами.

«Потрапити в коло студентів Лондонської школи фізичного театру – велика удача і шанс отримати навички, які можуть дати такі великі майстри як Лана Біба, яка є випускницею курсу самого Жака Лекока – засновника школи фізичного театру, і Чеми Перес – суперпрофесіонала в театрі, кіно і режисурі, вихованця Школи Сенфорда Майзнер. Ми зараз просто насолоджуємося процесом навчання, спілкуванням і роботою над постановкою мініатюр», – підкреслила Наталія Андрющенко, студентка Лондонської школи фізичного театру в Дніпрі.

Для викладачів важливо зробити так, аби ані студенти, ані ніхто інший не очікував результатів. Уже сам процес є результатом. «Якщо ми робимо постановки, це просто побічний ефект тієї істинної роботи, яку ми робимо і, якщо чесно, для мене важливо привнести якийсь новий світогляд театрального світу, театральної роботи, роботи з мистецтвом, а також просто життєвий світогляд, використовуючи мову театру», – зазначила педагог і актриса і одна з засновників театру Лана Біба.

Усі учасники на шляху до головного результату – підсумком школи стане презентація на широку публіку 12 липня п’яти епічних мініатюр Театру Платформа на сцені театру драми і комедії, а також – вручення учасникам диплому Лондонської школи фізичного театру.

«Лондонська школа у Дніпрі проходить дуже успішно, перевершує всі мої очікування. В цілому, такі школи об’єднують професіоналів з різних міст України. Ми вчимося один в одного, розширюємо свій світогляд. І разом c Чемою Перес і Ланою Бібою ми набуваємо новий досвід. Наша група з 30 учасників швидко згуртувалася і увійшла в єдиний ритм, а групові навички дуже важливі у фізичному театрі», – підсумував Олександр Глумов, менеджер Лондонської школи фізичного театру в Дніпрі, режисер і актор Дніпропетровського міського театру ляльок.

Головне, що підкреслюють учасники – Театр Платформа, який вони представлять, дуже цікавий своєю особливістю. Постановки здійснюються на невеликому просторі-платформі, де колективу головне стати одним цілим, розуміти один одного без слів. Навіть в робочому процесі немає лідера, всі тут –  співрежисери.

Дарина Сухоніс,

фото з особистого архіву учасників