Дніпрян закликають не купувати квіти

Департамент екологічної політики Дніпровської міської ради закликає всіх небайдужих містян долучитися до всеукраїнської акції «Первоцвіт-2018» і не купувати квіти, які першими з’являються навесні.

«Будьте свідомими і не знищуйте декоративні дикорослі рослини лише для того, щоб насолодитися їхнім запахом і красою. Перші весняні квіти відіграють важливу роль у житті лісу чи луків, є їхньою невід’ємною частиною. Бережіть природу! Не зривайте первоцвіти та не купуйте їх!» – йдеться у зверненні департаменту.

У мерії пояснюють: збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи, адже це не дає їм можливості утворити насіння. Масове знищення ранніх весняних рослин для продажу призводить до зменшення їхньої кількості у природі, а згодом і до повного зникнення. Саме з метою збереження весняних квітів щороку й проводиться всеукраїнська акція «Первоцвіт».

Слід пам’ятати, що торгівля рідкісними видами рослин та тими, що зникають, є порушенням низки законів («Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону книгу України»). Згідно зі статтями 88, 88-1, 90, 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за це передбачені штрафи. Також за кожну зірвану квітку нараховується штраф відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1030 від 7 листопада 2012 року. Наприклад, за один пролісок доведеться сплатити 49 грн.

Довідка. До ранньовесняних квітів належать шафран Гейфелів, пролісок білосніжний, сон великий, ясенець білий, цибуля ведмежа, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, конвалія звичайна, медунка темна, первоцвіт весняний, фіалка запашна, анемона дібровна та розлога, проліска дволиста, місячниця оживаюча, арум Бессера. Майже всі вони є рідкісними видами рослин або такими, що зникають. Більшість із них занесені до Червоної книги  України.