Дніпрянам покажуть статую бога (Фото)

Як ми неодноразово писали раніше, один з дніпровських музеї готує масштабну виставку на тему старожитностей Давнього Єгипту. Серед експонатів, які покажуть дніпрянам є особливий експонат – кам’яна статуя бога Гора.

статуя бога_Дніпро

«Як завжди у міфології, все досить заплутано. Було собі два брати та дві сестри – Осіріс, Сет, Ісіда та Нефтида. Хоч ми вже часто позабували міфи, але сучасні серіали готують нас до будь-яких сюжетних поворотів, тож цілком логічно, що Осіріс одружився на Ісіді, а Сет на Нефтиді. Здавалося б, жодних взаємних претензій? Ні, бо є влада над Єгиптом. Править Осіріс, а заздрить Сет. Він підступно вбив брата, розрубав його тіло та розкидав по всьому Єгипту. Не всім це сподобалась, перш за все, засмутилася Ісіда. Вона зібрала всі шматочки улюбленого чоловіка, окрім одного, але важливого, адже Ісіда бажала мати нащадка. Богиня не розгубилась, зробила золотий протез (іноді вказують, що глиняний) і ця штука спрацювала. У щасливої Ісіди та більш мертвого, ніж живого Осіріса народився Гор.

На молодого бога було одразу покладено безліч завдань:

1) помститися за батька;

2) бути богом неба (включно з сонцем та луною);

3) бути богом війни та полювання.

Найбільшого висвітлення у джерелах отримав процес помсти, який перетворився на спеціальну олімпіаду, де після чисельних випробувань перемогу отримав Гор. Він повернув до життя батька, але той не захотів жити на землі, перетнув Стікс і став царем загробного світу. Гор, у свою чергу, став нащадком влади Осіріса над Єгиптом», – розповідають представники виставкого сектору музею ім. Д.Яворницького.

статуя бога_Дніпро

У дніпровському музею покажуть статую бога Гора в образі сокола. Вона надійшла в музей у 1919 р. з колекції В. Я. Левенсона, виконана з вапняка з різьбленням. Датується другою половиною 16 – початком 11 ст. до н.е.

Дарина Сухоніс