Дніпряни можуть побачити свято акварелі (Фото)

44 роботи з колекції Харківського художнього музею з 10 серпня прикрашають зали Музею українського живопису у Дніпрі.  «Для підсилення антуражу на відкриття виставки ми запросили акварелістів Дніпра, які творили просто в експозиційних залах. Звучала музика епохи Відродження, а на екрані транслювалося відео робіт Рембрандта, – усе задля занурення у прекрасну епоху того часу, аби гості відчувати і бачили», – зазначають у  прес-службі музею.

19

Сила живопису, як і будь-якого мистецтва, — у глибині  змісту та бездоганності форми. Тільки поєднання значної, головної ідеї та відшліфованої професійної майстерності дає справжній витвір мистецтва. Якщо творче мислення художника є духовною силою,  то техніка живопису слугує йому необхідною технічною зброєю і складає реальну базу його живописних досягнень.

121

Акварель – одна з найдревніших технік. Відома ще за часів древнього Китаю, Єгипту і країн античного світу. У тому вигляді, в якому акварельний живопис існує сьогодні, він виник наприкінці XVIII – п. XIX ст.

До XVII сторіччя акварель застосовували для прикрашення церковних книжок. Орнаменті, мініатюри та заголовні літери.

Акварель використовували майстри епохи Відродження для розробки ескізів до фресок і картин, це були малюнки дуже великих розмірів, відтушовані олівцем і розфарбовані прозорими акварельними фарбами.  Тому в акварелях старих майстрів крізь фарбу завжди проступають штрихи олівця та пера.

00

Голландська акварель

Рівнинні пейзажі цієї країни, прикрашені працею її людей. Розвиток голландської акварельної школи  бере початок у XVII  сторіччі. В однокольоровій водяній техніці, а також у малюнку пером художники того часу, зображують скромну голландську природу. Свої твори вони доводять до досконалості, приділяють велику увагу композиційній побудові, світлотіні. З середини століття в однокольорову палітру додають туш, складають багату тонову гаму. Поява голландської акварелі співпала  із творчістю Рембрандта                 .

«Митці приділяють увагу різним станам природи. М’які форми, розмиті контури, пейзажі ніби дихають, глядач відчуває повітря, вітер, свіжість краєвиду. Запрошуємо знавців та поціновувачів насолодитися прекрасними пейзажами», – зазначають у музеї.