Дніпряни отримали Різдвяний дарунок зі Львова

Його презентували землякам – дніпрянам  відомі  мистці, талановиті художники  Володимир Лобода та його дружина Людмила Лобода  разом із донькою Соломією Лободою , її чоловіком  Андрієм Кісем, їхніми дітьми Варварою та Теодором Кісь – Лободами, а  також  Віктором Миколайовичем Лободою – батьком Володимира.  Дарунок цей  експонується в музеї  «Літературне Придніпров’я» в обласному центрі.  На виставці «Родинне Різдво» представлені  живопис, графіка, декупаж, скульптура, костюми, ляльки, фотографії , відео. Відвідувачів при вході зустрічає різдвяна атрибутка  свята – дідух,  дерев’яна  коза, яку водять колядники, дерев’яні  скульптурки  персонажів цього дійства.

7

Експозиція «Родинне Різдво», що займає обидва поверхи музею, – це грандіозне  і щемне повернення    живописця. Графіка, скульптора , яскравого представника українського андеграунду Володимира Лободи  та його родини на батьківську землю, звідки свого часу  мистецькому подружжю довелося виїхати , в так би мовити, внутрішню еміграцію до Львова.

775

Завдяки відкриттю цієї виставки ( а вона триває з 21.12. 2017 по  24 .01.2018 року) , різдвяне свято на Придніпров’я  завітало значно раніше , ніж будь-де в Україні. Вже від самої назви  відвідувачів огортає тепло, затишок, оповиває  святковий дух   дійства , і в той же час відчувається і його драматизм, яким сповнені  живописні полотна Володимира Лободи   на різдвяну тематику. Це твори про Матір і дитя, про дари новонародженному, про ангелів і вечірню зірку в небі, про вертеп, смерть, чортів, звірят і родину з дитям, – виконані  у неповторній , своєрідній манері, притаманній  цьому Майстру , що відходить у своїй творчості від  традиційного  трактування різдвяних сюжетів  в образотворчому мистецтві. Володимир Лобода ,-  відомий своїми роботами в Європі, Америці, Канаді , – кілька десятиліть залишався невідомим, невідкритим в Україні, як яскравий оригінальний мистець. Його твори  в московських, петербурзьких музеях, у Воронежі, зокрема, подаються сусідньою  країною для іноземців, як талановиті роботи художника  пострадянського простору.

77

Нинішня виставка «Родинне Різдво» –  це справді  перший показ  високого мистецтва  родини Лободів і , зокрема,  Володимира Лободи у місті, де він зростав,  вчився, творив,  де поєдналися дві творчі особистості – його і дружини Людмили, яка стала  його вдячною,  талановитою  ученицею, а з часом і справжньою мисткинею, що не поступається талантом своєму чоловіку.

За рівнем  своєрідного бачення світу і оригінальним його трактуванням у своїй  творчості  Художник  і у Львові   перебував   в окремішньому стані , певній замкнутості,  відстороненості  від  місцевого мистецького кола.  Мешкаючи  у місті Лева  з 1981 року, персональну виставку мав  тільки в 1990 –му, хоча до цього  його полотна експонувалися і високо поціновувалися на виставках у Польщі ( Люблін), Москві,  Німеччині, США, Італії, Швейцарії,  і частина яких знаходиться в музеях і приватних колекціях.

На відкритті виставки родини Лободів   своїми спогадами ділилися  відомі січославські художники, серед  них Олександр  Нем’ятий, Сергій Алієв–Ковика,  письменник- краєзнавець і журналіст Микола Чабан, науковець, фольклорист Микола Долгов,  мистецтвознавець, художник, поет  Віталій Старченко – друзі й учні   Володимира Лободи, котрі пам’ятають ще його батька  Віктора Миколайовича –  зв’язківця  за фахом  і художника – самоука, яскравого представника наївного малярства, за визначенням  мистецтвознавців, талановитого і сповненого  тепла і любові до України, яку втрачали  під натиском   радянської індустріалізації  і  техногенних катастроф.

Свій творчий шлях подружжя Лободів починало  в 70-ті роки минулого століття.  Старше покоління дніпрян  пам’ятає  неповторні роботи молодих художників,  які  на головному проспекті    ніби оживляли  обличчя нашого міста :  крамниця цукерок «Синій птах» з оригінальними вітражами Володимира Лободи,  оформлене в нацональному  колориті  затишне кафе «Театральне» біля  муздрамтеатру імені Т. Шевченка, вітражі для  магазину «Риба» в стриманих, холдних, але гармонійних тонах, який так само став окрасою  центру міста.

Цікаво працювала і його дружина Людмила Лобода. Її композиції  милували око у дитячому кафе  « Колобок», художниця фантазійно виконала стінопис в одному з дитячих комбінатів обласного центру.

І зараз доводиться лишень шкодувати за втраченими шедеврами, тому що в результаті тиску на мистців  з боку місцевої партійної верхівки і звинуваченні  їх у буржуазному націоналізмі , після вимушеного переїзду подружжя до Львова, їхні роботи були понищені.

Володимир був з самого початку натхненний творчістю свого батька Віктора Миколайовича,  виставка якого була також у Літературному музеї Придніпров’я в січні – лютому цього року, привабивши багатьох січославців тією неповторною  Україною , яку він відтворював на своїх полотнах.

Донька Соломія, крім графічних робіт,  спеціалізується на  ілюстрації дитячих творів, Андрій –  відомий дизайнер книг, зокрема творів Андрія Содомори, куратор мистецьких проектів, автор фотовидань, присвячених львівській архітектурі  і  зразкам сакрального  мистецтва.

Як згадують друзі Володимира  Лободи,  в їхній родині в усі часи не  відзначали радянських  свят.  Народні  ж  ставали темами для численних  мініатюр, листівок, поштівок , причому  трудилися над створенням цих  шедеврів  і діти , і дорослі, кожен вкладаючи в свою роботу власне бачення і розуміння самого духу  свята. Те ж Різдво кожен переживав по-своєму  і разом, наповнюючи  твір власним досвідом  різдвяного святкування.

Володимир  – гарний скульптор по дереву, ним зроблено чимало різних за розміром та тематикою  фігур,  але в кожній він бачить  козацький дух, вирізьблюючи із шматка стовбура  деревини і навіть трохи розписуючи їх кольором, надаючи кількома виразними штрихами неповторний характер кожному герою цієї  оригінальної  колекції.

Ну, а це вже як секрет – він ще й вправний віршувальник. Про  творчість Володимира і Людмили Лободів йдеться  в четвертому томі «Енциклопедії Львова».

Подібної виставки в Дніпрі ще не було, то ж маємо пишатися знаменитими  земляками Володимиром і Людмилою  Лободами, їхньою родиною, котра подарувала  краянам незабутнє «Родинне Різдво».

 Таїса Ковальчук