Дніпряни порушують законодавство з податку на прибуток

Дніпропетровським управлінням Офісу ВПП ДФС постійно та цілеспрямовано проводиться роз’яснювальна робота та ґрунтовний аналіз на етапі підготовчої роботи до подання декларацій з податку на прибуток. Завдяки спільній співпраці координаторів з підприємствами зазвичай попереджаються помилки при заповненні декларацій та вирішуються проблемні питання, що виникають у платників. Проте, за 2017 рік за результатами камеральних перевірок звітності платників Управління встановлено 66 випадків порушення законодавства з податку на прибуток та як наслідок донараховано 277,5 млн грн податку та штрафних санкцій, збитки зменшено на 115,3 млн грн.

Наприклад, під час камеральної перевірки декларації з податку на прибуток за три квартали 2017 року одного з агропромислових підприємств Дніпропетровщини виявлено методологічну помилку.

Особливістю агропромислових підприємств є залежність фінансових результатів від сезонних коливань обсягів виробництва та продажу. Як правило, такі платники за одні звітні періоди року прибуткові, а за інші можуть декларувати збитки.

Перевіркою встановлено, що підприємство двічі зменшило (за півріччя та три квартали) задекларований податок прибуток за 1 квартал у сумі 5,6 млн грн, та як наслідок платником сформовано необґрунтовану суму переплати, тобто, коштів, які фактично до бюджету не сплачені. За підсумками перевірки визначено податкове зобов’язання у сумі 5,6 млн грн та застосовано штрафну санкцію – 1,4 млн грн. За результатами адміністративного оскарження Державною фіскальною службою України позиція Офісу ВПП підтримана.