До 70% переселенців не хочуть повертатися з Дніпропетровщини до рідних домівок

На Дніпропетровщині зареєстровано близько 80 тисяч переселенців, та реальна їх кількість у рази вища. До 70% тих, хто оселився в області, більше не хочуть повертатись до рідних домівок. Про це повідомила координатор центру «Допомога Дніпра» Ірина Булишева під час Всеукраїнського форуму «ГромадаFest».
«Ми виїжджали до прифронтових зон Дніпропетровщини, спілкувалися з переселенцями, які там мешкають. До 70% більше не хочуть повертатися до рідних областей, при цьому у деяких там навіть непошкоджені будинки. Люди просять допомогти вже з побутовими питаннями: провести воду, придбати сільськогосподарську техніку та інше. Кажуть, сподобалось, як їх прийняли на Дніпропетровщині, та вже вважають себе справжніми її мешканцями», – сказала Ірина Булишева.
Під час форуму представники Дніпропетровської, Харківської та Запорізької областей ділилися досвідом допомоги переселенцям.
«У кожного різна специфіка. Наш центр розпочав діяльність з реєстрації переселенців, їх розселення, надання психологічної допомоги. Організації інших областей робили акцент на гуманітарній допомозі, – сказала Ірина Булишева. – Ми помітили також, що у нас більш тісний зв’язок з місцевою та обласною владою, це наша перевага».
Присутні волонтери обмінялися досвідом, прийшли до спільної думки, що перешкодою у роботі з переселенцями є недосконалість законодавчої бази. Зокрема, відсутність єдиного органу, що займався б питаннями розселення людей, забезпечення їх гуманітарною допомогою та іншим. Тепер волонтери країни спільно лобіюватимуть це питання.
Завтра останній день Всеукраїнський форум волонтерів «ГромадаFest», який ініціював голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. Будуть обговорювати соціально-правову підтримку постраждалих на Сході. Адреса: Дніпропетровський театр опери та балету (пр. Маркса, 72), початок о 10.00.
Анкета учасника та відвідувача форуму – https://goo.gl/RAIIhn.
План-схема виставки – .

Залишити відповідь