До бюджетів об’єднаних громад області надійшло майже 1,3 млрд гривень

У 2017 році місцеві бюджети об’єднаних громад Дніпропетровщини отримали майже 1,3 млрд грн. Порівняно з 2016-м доходи територіальних об’єднань зросли на 32%, повідомив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

«Реформа децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком, не збавляє темпів. За останній рік бюджети об’єднаних громад області зросли на 310 мільйонів гривень. Кошти спрямували на проекти розвитку міст, селищ і сіл, – зауважив Валентин Резніченко. – На сьогодні в регіоні вже шість десятків громад. Вони мають більше можливостей, повноважень і додаткових ресурсів».

Абсолютний фінансовий лідер – Слобожанська громада. Торік вона заробила понад 312 млн грн, що майже на 35% більше, ніж у 2016-му.

На другому місці – Вербківська об’єднана громада. Її доходи сягнули 97,9 млн грн і порівняно з минулорічними зросли на 25%.

Аналіз фінансових результатів діяльності Богданівської та Новоолександрівської громад показав, що у 2017-му до їхніх бюджетів надійшло більше 80 млн грн.

Об’єднані громади отримують 60% податку на доходи фізичних осіб, плату за землю, пряме фінансування з Держбюджету, підтримку з обласного бюджету, міжнародні гранти на розвиток.

Наразі на Дніпропетровщині 60 громад. За темпами об’єднання регіон лідирує в Україні.

Торік на розвиток територій області держава спрямувала майже 1 млрд грн, з них 135 млн – на об’єднані громади.