До Верховної Ради повертається «Свобода» і проходить УКРОП, – опитування

 

За даними дослідження «Електоральні симпатії населення», проведеного соціологічною групою «Рейтинг», до парламенту проходить 7 партій. Так, якби вибори до Верховної Ради відбувалися на початку грудня, то 5-відсотковий бар’єр подолали б «Блок Петра Порошенка – «Солідарність» (16,5%), Батьківщина (12,3%), «Опозиційний блок» (12,2%), «Самопоміч» (12,2%), «Радикальна партія» (7,9%), «Свобода» (7,8%) та УКРОП (5,1%) (дані серед тих, хто має намір голосувати і визначився з вибором).

Також значні шанси потрапити в парламент мали б «Громадянська позиція» (4,1%), «Відродження» (3,6%) та «Наш Край» (3,0%). За КПУ проголосували б 2,7% опитаних, 2,3% – за «Правий сектор», 2,1% – за «Сильну Україну». 8,2% респондентів обрали б іншу партію.

Лідером електоральних симпатій на Заході країни є «БПП – «Солідарність» (другою йде «Батьківщина», третє місце ділять «Самопоміч» і «Свобода»), у Центрі перемагає «БПП – «Солідарність» (другою йде «Батьківщина», третє місце у «Свободи» і «Радикальної партії»), на Півночі першість зберігає «БПП – «Солідарність» (друге місце має «Батьківщина», третє – «Самопоміч»). На Півдні, Сході та Донбасі лідер «Опозиційний блок» (друге місце – за «БПП – «Солідарність»). Третє місце в цих регіонах мають «Батьківщина» (Південь), «Відродження» (Схід) та «Самопоміч» (Донбас).

На Півдні країни та на Донбасі зосереджена найбільша кількість тих, хто не брав би участі у виборах або не визначився з вибором (48% і 55% відповідно).

Слід зазначити, що рейтинг «БПП – «Солідарність» знижувався з 23% у квітні до майже 17% у грудні, «Батьківщина» та «Опозиційний блок» демонстрували зростання підтримки з квітня по жовтень, а в грудні кількість їхніх прихильників впала до 12%. Рейтинги «Самопомочі», «Радикальної партії» та «Свободи» мали як позитивну, так і негативну динаміку. Єдиною партією, яка демонструвала постійне зростання підтримки, є УКРОП.

Дослідження проводилося у період з 1 по 10 грудня 2015 року у шести макрорегіонах: на Півночі, Півдні, Сході, Заході, в Центрі та на Донбасі. Вибіркова сукупність респондентів – 3000 осіб від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Метод дослідження – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження складає не більше 1,8%.

 

Залишити відповідь