Донька дніпровського журналіста отримуватиме президентську стипендію

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про призначення стипендій Президента України дітям журналістів, які загинули у зв’язку з виконанням професійних обов’язків». Відповідний документ було оприлюднено на сайті Глави держави.

Указом встановлюються президентська стипендія Олені Черніковій (2014 року народження) – донці Олександра Чернікова – дніпровського журналіста, який загинув захищаючи незалежність нашої держави у районі проведення антитерористичної операції. Також стипендію Президента України буде отримувати Юстина Гурняк – донька тернопільського журналіста Віктора Гурняка. Клопотання щодо призначення стипендій було порушено Правлінням Дніпропетровської обласної організації НСЖУ.

Як відомо, 22 січня 2015 року в бою під Донецьким аеропортом під час виконання військового завдання загинув боєць 9-ї роти 3-го батальйону 25-ї окремої аеромобільної бригади Олександр Черніков (позивний «Репортер»). За життя він працював журналістом у телепрограмі «Губернські хроніки» на 9 телеканалі Дніпра. Багато глядачів запам’ятали його як автора та ведучого програми «Тема тижня», що виходила на 51 каналі Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії. Екіпаж БМД, в якому «Репортер» був оператором-навідником, знищив, як мінімум, одну одиницю ворожої техніки. Олександр Черніков посмертно був відзначений орденом «За мужність» III ступеня. У Дніпрі на честь загиблого журналіста назвали вулицю. 6 грудня 2016 року в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, де навчався Олександр Черніков, було урочисто відкрито меморіал на його честь.