Дослідники з Дніпропетровщини створили унікальну мобільну установку

Лише одна година – і 50 кг медичного «сміття» наче й не було. Такі можливості має винахід вчених Дніпровської політехніки. Дослідники створили унікальну мобільну установку з утилізації медичних відходів. Пристрій потребує мінімум палива та не шкодить довкіллю. Про наукову новинку розповів заступник директора департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА Антон Демура.

«Така установка незамінна під час пандемії, коли кількість використаних засобів індивідуального захисту постійно збільшується. Наприклад, обласна лікарня ім. Мечникова лише за тиждень роботи накопичує до 50 кг медичних відходів, – зазначив Антон Демура. – Під час роботи над установкою вчені врахували специфіку медичних відходів, адже вони нерідко є осередком інфекції. Тому основний етап утилізації такого «сміття» – спалювання при 800 градусах. Аби мінімізувати викиди у повітря, гази, що виділяються, додатково допалюються».

Автори винаходу кажуть, пристрій працює на будь-якому із доступних видів палива, при цьому витрати – мінімальні. Необхідні 800 градусів у «пічці» досягаються лише за 2 хвилини. А всі медичні відходи за тиждень обласної лікарні ім. Мечникова, приміром, можна спалити за годину.

«Ідею створити установку «підкинули» перуанські колеги. В їхній країні мають місце проблеми з утилізацією медичних відходів, і вони замовили нам розробити такий пристрій. А тепер винаходом зацікавилися і німецькі вчені. Та хотілося б, звичайно, щоб ним користувалися, у першу чергу, вітчизняні лікарі. Вже провели перемовини з лікарнею ім. Мечникова, тож незабаром наша установка має з’явитися на території закладу. Вона зручна в експлуатації, за невеликих розмірів має високу продуктивність. А ще мобільна: легко пересувається з місця на місце», – розповів керівник групи розробників, начальник науково-дослідної частини Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Роман Дичковський.

Наразі вчені Дніпропетровщини розробляють автоматизовану систему управління пристроєм.