ДПІ у Кіровському районі  м. Дніпропетровська повідомляє

З 1 січня розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом минулого року. Під час її проведення громадяни також можуть повернути суми податку на доходи фізичних осіб, які вони надмірно сплатили.

Хто має на це право та які документи для цього необхідно подати до податкової служби розповіла  начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська Оксана Бабкіна.

 – Оксано Валентинівна, повернення платникам надмірно сплачених сум – це своєрідна пільга для громадян, яка передбачена ст. 166 Податкового кодексу України. Будь ласка, конкретніше, що передбачили законодавці  цією нормою кодексу?

Згідно з положеннями ст. 166 Податкового кодексу України платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. А саме, вони можуть повернути частину податку на доходи фізичних осіб із минулорічної заробітної плати, який надмірно сплатили.

– Хто має право на податкову знижку?

Податкову знижку можуть одержати громадяни, які минулого року мали такі витрати:

– сплачували кошти закладам освіти за навчання; – користувалися іпотечним кредитом;

– робили пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям; – сплачували страхові суми (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення; – витрачали кошти на оплату допоміжних репродуктивних технологій; – сплачували державні послуги за  усиновлення дитини, включаючи сплату державного мита; – переобладнували транспортні засоби; – сплачували видатки на будівництво (придбання) доступного житла.

– Оксано Валентинівно, Ви перерахували ряд витрат, які є підставою для одержання податкової знижки. Але, напевно, є ще якісь умови чи обмеження, про які необхідно знати, перш, ніж звертатися за знижкою?

–    Безумовно. Приміром, що стосується витрат на  здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, то сума не повинна перевищувати   1710 грн – у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Щодо іпотечного кредиту, то житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи купується, має бути визначений як основне місце проживання.

При пожертвуваннях або благодійних внесках неприбутковим організаціям розмір внесків не повинен перевищувати 4 відсотки від суми загального оподатковуваного доходу за звітний рік.

Якщо сплачувалися страхові внески чи премії за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення, то понесені витрати не повинні перевищувати 1710  грн при страхуванні платника податку та 855 грн при стахуванні члена сім’ї першого ступеня споріднення у розрахунку за кожний повний чи не повний місяць звітного податкового року, коли діяв договір страхування.

При витратах на оплату допоміжних репродуктивних технологій включається сума не більше, ніж третина доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

При сплаті державних послуг за  усиновлення дитини обмеження не встановлені.

При переобладнанні транспортних засобів йдеться про паливо моторне сумішеве, біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ, інші види біопалива. При цьому транспортний засіб, що переобладнаний, повинен бути  перереєстрований у відповідних органах.

Звісно, всі ці витрати мають бути підтверджені документально.

– Які саме документи необхідно надати?

Витрати необхідно підтвердити відповідними платіжними та розрахунковими документами. А саме:

– квитанціями; – платіжними дорученнями; – фіскальними або товарними чеками; – прибутковими касовими ордерами; – меморіальними ордерами тощо.

Крім того, понесені витрати підтверджується копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

–  До якого числа необхідно подати перераховані Вами документи і куди треба звертатися?

–   Скористатися правом на податкову знижку громадяни зможуть упродовж  усього  року. А звертатися треба до податкових інспекцій за місцем проживання.

–  Дякую за вичерпні відповіді на запитання.

Декларуємо інвестиційний прибуток

З 1 січня 2016 року триває компанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році.

ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська нагадує, що одним із  основних випадків отримання доходів, за яких платник податків повинен подати декларацію є отримання доходів від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу України). Тобто, громадянам, яків 2015 р. отримували доходи від операцій з інвестиційними активами (цінними паперами, деривативами, корпоративними правами, вираженими в інших, ніж цінні папери, формах) необхідно подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи. При цьому декларація подається у будь-якому випадку, незалежно від того, чи отримав громадянин інвестиційний прибуток або збиток, та незалежно від того, чи сплачувався податковим агентом податок з доходів інвестора (ст. 36, 49, 170 Кодексу).

Оподаткування інвестиційного прибутку регламентує п. 170.2 ст. 170 Кодексу.

Так, облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Фінансовий результат (прибуток/збиток) визначається тільки за операціями з тими цінними паперами, які були продані інвестором у звітному році. При цьому враховуються документально підтверджені витрати, понесені у зв’язку з їх придбанням, а також задекларовані належним чином непогашені збитки від операцій з інвестиційними активами за попередні роки. Витрати, пов’язані з купівлею цінних паперів без їх продажу у звітному році не зменшують інвестиційний прибуток, отриманий в результаті продажу інших цінних паперів протягом звітного року. Якщо платник протягом року продавав кілька пакетів цінних паперів різних видів і емітентів, необхідно визначити інвестиційний прибуток/збиток по кожному з них, а потім скласти загальний фінансовий результат. При цьому платник податку визначає фінансовий результат за операціями з цінними паперами чи деривативами, що перебувають в обігу на фондовій біржі, окремо від фінансового результату за операціями з цінними паперами чи деривативами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі.

Усі документи, які пов’язані з купівлею/продажем цінних паперів та понесеними витратами, зберігаються як до, так і після подання декларації і сплати податку.

Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від’ємне значення, його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення.

Нагадуємо, що податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2015 році, подається до 1 травня 2016 року до податкової інспекції за місцем реєстрації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859. Подати декларацію можна на паперових носіях, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або скориставшись електронним сервісом ДФС «Заповнення декларації громадянами», що знаходиться на головній сторінці веб – порталу ДФС України.

Сплануйте свій робочий час за допомогою електронних сервісів ДФС

ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська запрошує платників податків відвідати офіційний веб – портал Державної фіскальної служби України (sfs.gov.ua) і скористатися електронними сервісами, які надають можливість раціонально використовувати та економити робочий час.

Електронні сервіси ДФС є незамінними помічниками для платників податків.     Користувачам відкривається безліч можливостей, зокрема оцінити податкові ризики діяльності з потенційними бізнес-партнерами, мати доступ до нормативних і інформаційних документів з питань оподаткування,  скористатисязагальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом та отримати відповідні послуги, звітувати он-лайн, перевіряти документи на наявність помилок тощо. А головне – платник податків скоротить до мінімуму контакти з контролюючими органами та позбавиться необхідності додаткового візиту до податкової.

Відвідувачі офіційного веб – порталу служби  можуть цілодобово повідомляти про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС за допомогою антикорупційного сервісу «Пульс» ((044)284-00-07 – гаряча телефонна лінія).

Враховуючи зміни, запроваджені з 2016 року для платників ПДВ – сільськогосподарських підприємств та з відкриттям таким платникам додаткових рахунків в системі електронного адміністрування податку, ДФС пропонує електронний сервіс за формою (J/F1302301), скориставшись яким, у платника є можливість за запитом отримати реквізити електронного рахунка та інформацію щодо залишку коштів на такому рахунку.

На веб – порталі відомства працює і новий сервіс «Інформування громадян про результати обробки файлів-запитів щодо доходів фізичних осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій, що надходять від підрозділів соціального захисту населення».

З 1 січня 2016 року триває кампанія декларування доходів громадян. Сервіс «Заповнення декларації громадянами», що знаходиться на головній сторінці веб – порталу служби, надає змогу заповнити декларацію про майновий стан і доходи, яку подають до податкових органів фізичні особи – підприємці та громадяни.

До речі, фізична особа – платник податків може сформувати запит та отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді  за допомогою електронного сервісу: «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».

Запрошуємо скористатися сервісами фіскальної служби на офіційному веб – порталі відомства за електронною адресою:www.sfs.gov.ua.

Звітуємо з податку на прибуток за новими правилами

ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська звертає увагу платників податку на прибуток на те, що з поточного року кардинально змінено підходи щодо визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Зокрема, змінами до Податкового кодексу України відмінено щомісячну авансову сплату податку на прибуток та запроваджено щоквартальне декларування.

Перше подання звітності за новою формою декларації, затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 р. №897, здійснюється за результатами діяльності за 2015 рік.

Нова форма податкової декларації з податку на прибуток підприємств  передбачає, зокрема    значне скорочення кількості додатків до декларації – з 14 до 9; наявність нового додатка РІ (різниці), в якому згруповані всі різниці, на які збільшується (зменшується) фінансовий результат,  передбачені  Кодексом з посиланням на відповідні норми; можливість надання платниками інформації про контрольовані операції в рамках трансфертного ціноутворення за скороченою формою.

«З метою упередження допущення помилок при складанні декларації платникам податку на прибуток необхідно  звертати увагу на примітки, якими позначені окремі показники декларації. Так, наприклад, заповнення рядків 18, 21, 24 декларації передбачено для платників, які подають звітність поквартально, на що вказує примітка6. А рядки 19, 22 та 25 заповнюються платниками, які подають звітність поквартально та за рік, на що вказує примітка7. При цьому у платників, у яких базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік, рядок 19 (22, 25) дорівнює рядку 17 (20, 23) Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, тобто відповідні рядки заповнюються з однаковими показниками. Крім того, у податковій декларації за 2015 р. розрахунок щомісячних авансових внесків у період з червня 2016 р. по травень 2017 р. не здійснюється та р. 26 декларації не заповнюється», – роз’яснила начальник відділу податку на прибуток ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська  Марілова Наталія.

Нагадуємо: граничним терміном подання декларації з податку на прибуток за 2015 рік з квартальним звітним періодом є 9 лютого 2016 р. (строк сплати – не пізніше 19 лютого 2016 р.), а для платників податку на прибуток з річним звітним періодом – 29 лютого 2016 р. (строк сплати – не пізніше 10 березня 2016 р.)

Реалізаторам пального: складаємо звітність з акцизного податку

ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська звертає увагу на те, що Законом України  від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», з 1 січня 2016 року для платників акцизного податку, що здійснюють роздрібну торгівлю пальним, змінився порядок нарахування та декларування акцизного податку.

Зокрема, для платників акцизного податку – суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального, адвалорну ставку акцизного податку (5 відс.) змінено на специфічну ставку –  0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

Також, згідно абз. 2 п. 217.3 ст.217 Податкового кодексу України податок з товарів (продукції), реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу. Тобто для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у першому кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року. За даними НБУ на 20.12.2015 1є = 25,462988 грн., відповідно для першого кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнюватиме – 0,042 євро х 25,462988 грн..

Обов’язок задекларувати та сплатити податкове зобов’язання за новими правилами виникає у платників починаючи з січня 2016 року. Відтак,  платники акцизного податку – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального, повинні подати декларацію акцизного податку за січень 2016 року, в якій відобразити податкові зобов’язання, розраховані відповідно до обсягів реалізованого (відпущеного) пального за ставкою 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) пального. До затвердження відповідних змін, декларації акцизного податку платниками подаються за формою, затвердженою наказом МФУ від 23.01.2015 р. №14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку.

З метою однакового підходу до обчислення податкового зобов’язання з роздрібного продажу пального (до запровадження нових форм звітності),  ДФС України надані рекомендації щодо складання звітності з акцизного податку, викладені в листі від 03.02.2016 р. №3495/7/99-99-19-03-03-17 «Щодо змін в адмініструванні акцизного податку».

Нагадуємо: податкова декларації з акцизного податку за січень 2016 р.  подається не пізніше 22 лютого 2016 року.

Сплачуйте податкове зобов’язання своєчасно у встановлені законодательством строки.

Відповідно до ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації.

ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська звертає увагу платників, що з метою рівномірного наповнення платежів до бюджету для забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків, зобов’язання по податках і зборах слід сплачувати своєчасно, не чекаючи його останнього дня.

Протягом року платники Кіровського району  сплатили до бюджетів усіх рівнів понад 42,1 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб

В ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська інформують, що протягом перших місяців 2016 року від платників Кіровського району  до казни надійшло на 13,8 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб більше ніж за аналогічний період минулого року.

Окрім цього, на 1,1  млн. грн. поповнилася казна від пасивних доходів вкладників. Зокрема, таких доходів – проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок; проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках; інші проценти (у тому числі дисконтні доходи); процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом.

Слід зауважити, на сьогодні податок на доходи фізичних осіб залишається визначним бюджетоутворюючим податком для місцевих громад – його надходження складають понад 66 відсотків усіх надходжень до місцевого бюджету Кіровського району.

Відтак, саме в легальній оплаті праці повинні бути зацікавлені не лише податківці чи представники влади, а й всі мешканці територіальної громади. Адже стан фінансового забезпечення соціально-економічних програм на місцевому рівні найбільше залежить від рівня сплати податку на доходи фізичних осіб – наголошують у регіональному фіскальному відомстві.

Стрічка порад для підприємців

ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська пропонує підприємцям переглянути нову підбірку питань – відповідей. Тема –звітність з єдиного внеску.

1.Чи подає річний звіт та сплачує єдиний внесок демобілізований підприємець – фізична особа, яка застосовує загальну систему оподаткування і не є роботодавцем?

Відповідь:  Фізична особа – підприємець, яка застосовує загальну систему оподаткування і не є роботодавцем, протягом 10 днів від дня її демобілізації подає до контролюючого органу заяву щодо звільнення від виконання своїх обов’язків та копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, подає річний звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску за себе та сплачується єдиний внесок (у разі, якщо було отримано дохід (прибуток) від здійснення відповідної діяльності). За невиконання обов’язків платника єдиного внеску, передбачених п. 2 ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», така фізична особа – підприємець відповідальності не несе, штрафні та фінансові санкції не застосовуються.

2. Чи застосовується відповідальність дофізичної особи, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску?

Відповідь:  Фізична особа, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску, втрачає право на отримання допомоги при настанні страхового випадку, який визначений у укладеному договорі.

3. В який термін та за якою формою подаютьзвіт щодо сум нарахованого єдиного внеску страхувальники, у тому числі ті, які протягом звітного періоду доходи на користь найманих працівників не нараховували?

Відповідь:    Роботодавці (страхувальники), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань), у частині подання звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів (далі – Звіт) зобов’язані формувати та подавати Звіт протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду, незалежно від того, чи нараховувався дохід найманим працівникам (застрахованим особам). Звітним періодом є календарний місяць. Звіт подається згідно з додатком 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435.

4. Чи може інша юридична особа, фізична особа – підприємець або фізична особа сплатити грошове зобов’язання по ЄВ за інших осіб?

Відповідь: Юридична особа, фізична особа – підприємець або фізична особа не може сплатити грошове зобов’язання по єдиному внеску за інших осіб.

5. Яким чином нараховують та який розмір єдиного внеску сплачують особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників?

Відповідь:  Відповідно до п. 5 частини першої ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.
Єдиний внесок для таких платників встановлюється у розмірі 22 відс. до бази нарахування.  Згідно з п. 2 частини першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» базою нарахування єдиного внеску для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).  У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.   Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску у 2016 році – 34450 грн. (25 розмірівпрожиткового мінімуму для працездатних осіб), у 2015 році – 23426 грн. (17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

6.Чи потрібно подавати звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску СГ, який не має найманих працівників?

Відповідь:  Якщо юридичні особи та фізичні особи – підприємціне використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), звіт до фіскальних органів ними не подається.  При цьому, фізичні особи – підприємці,особи,які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подавати звіт за себе незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

7. Чи необхідно страхувальникам (роботодавцям) інформувати контролюючі органи про те, що вони не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту)?

Відповідь: Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями та Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435не передбачено обов’язкового інформування органів Державної фіскальної служби юридичними особами, про те, що вони не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Нагадуємо, 22 лютого – граничний термін подання звіту роботодавцями (страхувальниками), які використовують працю фізичних осіб та сплати єдиного внеску за січень 2016 року. Звіт подається за формою згідно з додатком 4 до Порядку №435, що діяла з 1 травня 2015 року, із заповненням всіх обов’язкових реквізитів.

Водночас особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання найманої праці, сформують та подадуть звіт за 2015 рік самі за себе до 1 травня 2016 року.

 

Залишити відповідь