Екологічні проблеми Дніпропетровська ми вирішимо разом із активною громадою, – Борис Філатов

 

У Дніпропетровській міськраді провели круглий стіл, присвячений екологічним проблемам мегаполісу. Обговорення ініціювали громадські активісти. Окреслити найболючіші питання сфери зібралися понад півсотні представників профільних організацій та наукових установ. Борис Філатов закликав учасників круглого столу створити спеціальну робочу групу. Найбільш дієві напрацювання фахівців Борис Філатов пообіцяв якнайшвидше реалізувати у Дніпропетровську.

круглий стол1

“З робочою групою ми будемо зустрічатися для координації подальшої співпраці. Я також готовий приймати ваші пропозиції щодо кадрової комплектації відповідних відомств у міській раді. Ми відкриті до ініціатив”, – сказав мер Дніпропетровська.

круглий стол2

В ході круглого столу учасники перелічили низку проблемних питань, від яких щодня потерпає екологія міста. До діалогу приєднався й екс-мер Вільнюсу Артурас Зуокас. Він повідомив, що остаточне вирішення екологічних проблем Дніпропетровська залежить від його мешканців.

круглий стол3

«Ви, як городяни, маєте, постійно слідкувати – в якому стані екологія вашого міста. Є проблеми, які треба вирішувати довго і складно. А є такі, з якими впорається навіть дитина – не треба смітити на вулицях», – вважає Зуокас.

На думку експертів, першочергового вирішення потребує ситуація з утилізацією сміття. Негайного очищення також потребують понад 40 ливневих стоків. Крім того, інвентаризації чекають водоочисні споруди, адже деякі з них перестали виконувати свої функції.

круглий стол4

Окреме занепокоєння активістів викликає ситуації з неправильним збором листя. Фахівці наголошують – там, де немає асфальтного покриття, його збирати немає необхідності. Борис Філатов зазначив, що у міськраді вже працюють над розв’язанням питання. Зокрема, вже прийнято рішення не збирати листя в купу, аби його ніхто не підпалював.

Мер Дніпропетровська також підтримав пропозицію активістів залучати студентів до роботи зі збереження зелених насаджень міста.

круглий стол5

Разом з тим, комплексне вирішення екологічних проблем міста буде неможливим без створення екологічного паспорту Дніпропетровська, упевнений член екологічного громадського руху України «За права громадян і екологічну безпеку» Сергій Пєтухов.

За його словами такий документ має з’явитися у кожного району міста. За попередніми розрахунками, реалізація такого проекту триватиме близько року.

«До цією роботи необхідно підключати провідних фахівців ключових галузей екології. Такий  екологічний паспорт дає змогу чітко визначити екологічну ситуацію у місті та отримати контроль над підприємствами-забрудниками», – розповів Сергій Пєтухов.

В ході круглого столу активісти також презентували власні екологічні розробки. Серед проектів – видобуток природнього газу з будь-якої біомаси та вироблення високоякісного пального з пластику. Ще одна ініціатива активістів – побудова цеху з утилізації енергозберігаючих ламп.

Очікується, що пропозиціями опікуватиметься новостворена робоча група  з питань екології.

 

Залишити відповідь