Експонат Дніпропетровського художнього музею поїде в Париж

Один з експонатів Дніпропетровського художнього музею – робота Валентина Сєрова «Портрет Маргарити Морозової» візьме участь у виставці-реконструкції колекції Морозових. Вона пройде з 28 лютого по 25 липня 2021 року. Цей проект організований Фондом Луї Віттон (Fondation Louis Vuitton) і відбудеться у Парижі. Про історію створення картини розповіла директорка Художнього музею Тетяна Шапаренко.

Живописна робота Валентина Сєрова потрапила до Дніпропетровського художнього музею з фонду Третьяковської галереї у 1928 р.

картина Валентина Сєрова

Історія створення цієї роботи є доволі цікавою. Портрет залишився незакінчений і був третім варіантом, виконаним художником у 1910 р. Замислювався таким чином, що героїня мала бути зображена у русі: ніби її хода летить, а по плечах розлітається перекинута шаль. Незважаючи на незавершеність, з впевненістю можна констатувати, що портрет Маргарити Морозової є повноцінним твором мистецтва. Але Валентину Сєрову так і не вдалося завершити цю роботу… Cтан його здоров’я на той час погіршився, і у листопаді 1911 р. митця не стало. Тим не менш, художнику з блиском вдалося передати чарівність, доброзичливість, виняткову жіночість, розум та освіченість героїні незавершеного портрету. Такою, за спогадами сучасників і справді була Маргарита Морозова (1873 – 1958), у дівочості – Мамонтова.

Картини заплановано репрезентувати у рамках однієї експозиції, де буде зібрано близько двохсот творів живопису з колекції братів Морозових. За задумом кураторів проекту, чудовий портрет Маргарити Морозової стане важливим експонатом виставки, доповнить коло сімейних портретів та підкреслить роль цієї унікальної жінки в історії колекціонування культових творів імпресіонізму, постімпресіонізму, та модернізму.