На Придніпровській ТЕС тестують екзоскелети

Трикілограмові екзоскелети тестують енергетики. Надміцна конструкція допомагає піднімати важке і не пошкодити м’язи та суглоби. На Придніпровській ТЕС перевіряють, як технічна розробка може допомогти полегшити роботу фахівців.

Екзоскелет – це легка конструкція на зразок жилету, вагою не більше трьох кілограмів. Але завдяки спеціальним сплавам – дуже міцна і дозволяє з легкістю піднімати важкі предмети. Адже більш, ніж наполовину знижує навантаження на хребет і компенсує 15 кг ваги при піднятті вантажу з землі. Енергетики Придніпровської ТЕС тестують їх на розшлакуванні котла та під час роботи з електросхемами, коли треба довго тримати піднятими руки.

«Екзоскелет рівномірно розподіляє навантаження по всьому тілу і немає тієї втоми, що без нього. Робота з ним облегшується і це факт!», – поділився випробувач обладнання, провідний інженер котлотурбінного цеху Олександр Науменко.

Екзоскелет приміряв і директор ТЕС Анатолій Боричевський. Каже, дійсно, обладнання суттєво полегшить роботу енергетиків.

«Під час роботи зольщик оперує багатокілограмовою пікою, тим самим загалом за робочий час переносить тонни вантажу. А це – навантаження на хребет, поперек і м’язи спини. Екзоскелет же бере важкість на себе – розвантажуються спина, ноги», – розповів директор ДТЕК Придніпровської ТЕС Анатолій Боричевський.

Компанія ДТЕК постійно підвищує безпеку співробітників, робить їх працю ефективнішою. Якщо шахтарям та енергетикам ця інновація сподобається, то екзоскелет будуть використовувати в роботі.