Факти і міфи про користь супу для вашого здоров’я

Всі ми любимо супи: борщ та інші різновиди рідкої і теплої, приємної та корисної страви. Однак останнім часом все частіше проскакують ідеї і інформація про те, що супи насправді, поряд зі своєю користю, здатні завдати шкоди організму. Чи так це – розберемося разом!

Правда чи вигадка

Відповідно до думки ряду гастроентерологів та педіатрів, супи знижують концентрацію травного шлункового соку і тим самим погіршують засвоєння їжі

Насправді все інакше – рідка складова миттєво залишає шлунок і в ньому відбувається лише розщеплення твердих залишків супу. При цьому в шлунку відбувається розкладання тільки білків, а жири і вуглеводи відправляються в кишечник. Таким чином, волога, яка відразу покидає шлунок, не тільки не шкодить засвоєнню їжі, а й перетворюється в «запас», який організм може використовувати при дефіциті її при травленні.

Також існує переконання, що м’ясний бульйон надмірно швидко засвоюється кишечником, але печінка нездатна так швидко подужати і переробити рідину

Нібито, м’ясний екстракт з певною кількістю отрут, минаючи печінку, відправляється «гуляти» по організму. Насправді все інакше – навіть якщо продукти з першої страви приготувати окремо, як друге, то гіпотетичну шкода для органів травлення не виключається. Рідина, як ми з’ясували раніше, дуже і дуже корисна для організму, а шкода від споживання їжі можуть отримувати лише люди з хворими нирками, так що справа зовсім не в супах.

Ну і класика – при варінні більшість корисних речовин залишають блюдо

А що, жарка або парка щадять вітаміни і мікроелементи? Насправді, варіння – найбільш щадний метод приготування яких би то не було страв. Реальні втрати корисних речовин несуть лише страви, що після варіння відокремлюються від рідини – а це макарони і картопля, наприклад.

Ось і думайте тепер, чи корисний суп настільки, наскільки це прийнято вважати. Само собою, відповідь очевидна! Приємного апетиту і побільше бульйону на обід!

ukrhealth.net