Фейки і спекуляції: дніпрянам розповіли про всі нюанси ремонту Центрального мосту

Центральний міст у Дніпрі – єдина в Україні переправа, яку капітально ремонтують коштом територіальної громади. Останнім часом навколо реконструкції з‘явилося чимало фейків і спекуляцій. Про те, як все відбувається насправді, мер Дніпра розповів у першому випуску youtube-проекту «Запитай Філатова».

Центральний міст у Дніпрі звели 1966-го року – у тоді ще радянській Україні. Будівництво вели коштом союзних республік. Відтоді споруду ремонтували лише поверхнево. Найбільш масштабна спроба була ще 2004-го року. Навесні 2017-го на Центральному мосту розпочали першу за понад півстоліття капітальну реконструкцію. Спочатку проєкт ремонту передбачав 24 місяці робіт, однак «розтин» центральної переправи виявив чимало прихованих проблем.

«Усі ці фейки в інтернеті, фільми, котрі показують спеціально найняті медійні кілери, де розповідають, що корегували, аби вкрасти більше грошей, – це повна нісенітниця», – стверджує мер Дніпра. Борис Філатов розповів також, що на той час три балки Центрального мосту були в критичному стані, ще сім вимагали негайного «лікування». Прогнилі зсередини, ці базові елементи конструкції були прямою загрозою обвалення переправи. У світі відома низка трагічних випадків із обрушенням шляхопроводів. Торік в італійському місті Генуя внаслідок падіння мосту кілька десятків людей загинули. Водночас в українському Запоріжжі недобудована конструкція мосту вагою у кілька тисяч тон у разі обвалення може перекрити все судноплавство річкою. Нині на Центральному мосту небезпечні балки замінили, а решту – привели до ладу. «Ані Київ, ані інші міста не ремонтують мости власним коштом. Лише за загальнодержавні гроші. Не кажучи про те, що такі країни як СРСР будували такі мости. Я ходив, просив. Казав: «Дайте грошей!». Мене ніхто не хотів слухати», – додав Борис Філатов.