Фісташки – джерело вітамінів та мінеральних речовин

Фісташки – невеликі за розміром горішки, які наші предки називали «деревом життя», бо вони наділені надзвичайно корисними складниками. Слід зазначити, що в фісташках, на відміну від інших горіхів, найбільш вдало і раціонально поєднуються кількість амінокислот і калорійність, вітамінів та корисних мінеральних речовин, повідомляє “Живи Активно!”.

Фісташки служать досить непоганим джерелом марганцю, міді, вітамінів групи В, білків, фосфору, тіаміну та дієтичної клітчатки. Так як фісташки багаті на вітаміни групи В, а зокрема В6, то вони сміливо можуть конкурувати навіть з яловичою печінкою. Тому люди, які потребують цього вітаміну, але не дуже люблять їсти печінку можуть сміливо обирати фісташки як смачну альтернативу.

Харчова цінність продукту на 100 г горішків:

  • 20, 8 г білків;
  • 51, 6 г жирів;
  • 16, 4 г вуглеводів;
  • 2,6 г мінеральних речовин;
  • 1, 08 мг вітаміну В1;
  • 1, 24 мг вітаміну В2;
  • 0, 08 мг вітаміну Е.

Енергетична цінність 100 г – 642 ккал.

В фісташках досить широко представлений ряд різних амінокислот. За кількісним складом на 100 г продукту деякі незамінні амінокислоти досягають практично добової норми. Можна відзначити в цьому ракурсі триптофан (68%), валін (65%), ізолейцин (59%). Всього ж в горішках «дерева життя» міститься 12 незамінних амінокислот.

Переваги та недоліки вживання фісташок

Технологія обробки фісташок не передбачає особливого втручання, а це значить, що даний продукт екологічно чистий і підходить для лікувального харчування. Регулярне вживання фісташок допомагає нормалізувати робочі функції печінки, від закупорок прочищаються жовчні протоки. Ці горіхи, як додатковий засіб, допомагають боротися з жовтяницею і недокрів’ям, впливають на поліпшення зору.

Людям, які схильні до захворювань серця, слід ввести фісташки в свій раціон – це допоможе зміцнити судини і зняти прискорене серцебиття. Фісташки корисні при туберкульозі і захворюваннях дихальних шляхів. Також вони посилюють статеву потенцію, підвищують живучість чоловічих статевих клітин і їх рухливість.

Солоні фісташки не радять їсти людям, які страждають на гіпертонію, захворювання нирок і мають схильність до набряків. Ці горішки варто вживати з обережністю мамам, які годують груддю, їсти їх можна не раніше, ніж через 7 місяців з моменту появи малюка. Через їх багатий склад вони здатні викликати алергічну реакцію у мами або дитини і можуть призвести навіть до анафілактичного шоку.

Як і з чим їсти

Максимальну користь фісташки принесуть, якщо їх споживати сирими, а також солоними або підсмаженими. Але в наш час фісташки користуються попитом і в кондитерському виробництві. Їх додають до шоколаду, цукерок, морозива, рахат-лукуму, тортів, тістечок, печива тощо. Деякі гурмани воліють їсти фісташки з полуницею і вершковим сиром або додавати їх до салатів.