Гліб Пригунов: «Європа схвалює результати децентралізації в Україні!»

Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи і керівники органів місцевого самоврядування в Україні продовжують спільно вирішувати виклики, які постають перед Україною в контексті реформи децентралізації.

Сьогодні у Києві відбувся круглий стіл «Посилення місцевої та регіональної демократії в Україні», в якому взяли участь, з одного боку, делегація Конгресу, у тому числі президент Конгресу Гудрун Мослер-Торнстрьом та директор Жан-Філіп Бозуль, з іншого – представники громадських організацій та місцевих органів самоврядування, зокрема, від Дніпропетровської області – голова обласної ради Гліб Пригунов.

Зараз Україна проходить надзвичайно важливий, але разом з тим складний шлях перебудови устрою. Європейські країни пройшли його вже роки тому. Через те досвід іноземних партнерів, їх консультації, приклади проектів та програми розвитку їх громад відіграють роль путівника для керівників, що безпосередньо втілюють децентралізаційні процеси.

«За загальною оцінкою реформа децентралізації наразі є найбільш успішною та ефективною в Україні. Зокрема, такий результат став можливим завдяки обміну досвідом з європейськими партнерами. Більшість проблем, з якими ми стикаємось, дійсно потребують детального аналізу та плідної роботи українсько-європейського консиліуму», – зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.

Серед багатьох питань на заході відзначили 3 основні теми, які безпосередньо є надзвичайно актуальними для Дніпропетровщини. Як функціонувати району, якщо вже більша його частина складається з ОТГ, а в деяких випадках повністю є об’єднаними громадами? Як швидко передати районні комунальні заклади, інфраструктурні об’єкти у керування ОТГ? Організація навчання голів ОТГ проектному менеджменту, що дозволить розвивати громади за напрацьованими стратегіями і професійними бізнес-планами.

Окрім того, у 2015 році у Мінрегіоні Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи презентував Дорожню карту по Україні, укладену за результатами пост-моніторингу виконання рекомендацій Конгресу щодо місцевої та регіональної демократії в Україні. Дорожня карта містить ключові рекомендації для Уряду України, зокрема щодо внесення змін до Конституції України, проведення місцевих виборів та інших питань, які є ключовими для успіху реформи місцевого самоврядування.

У ході заходу керівництво Конгресу Ради Європи позитивно оцінило виступи українських делегатів. «Ваші доповіді є дуже змістовними та прагматичними, в них немає пафосу чи фантастичних декларацій. З ваших слів видно, що місцева влада реально оцінює та бачить усі проблеми і виклики реформи, а головне – вчасно та грамотно їх вирішує», – звернувся до представників української сторони президент Конгресу Гудрун Мослер-Торнстрьом.

Голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов відзначив ступінь серйозності європейської підтримки: «Консультативна допомога, обмін досвідом, створення дорожньої карти – усе це говорить про глибоку зацікавленість наших європейський партнерів у розвитку демократії в Україні. Вже понад п’ять років ми використовуємо досвід Європи, і результати децентралізації, впровадженої Президентом Порошенко, у новостворених ОТГ говорять самі за себе!».