Голова Васильківської громади розповів про життя району і людей

«У пріоритеті нашої роботи є людина. І це принципово», –  так розпочав своє одкровення для нашого часопису та ще й напередодні свята органів самоврядування Сергій Володимирович Павліченко, з квітня 2002 року – голова Васильківської селищної ради і з 19 грудня 2016 року – голова виконавчого комітету Васильківської селищної ради та Васильківської об’єднаної територіальної громади, до якої ввійшли три сільські ради: Великоолександрівська, Воскресенівська та Богданівська.

«23 грудня 2018-го відбудуться вибори по доприєднанню до Васильківської ОТГ населених пунктів Письменської селищної ради, Дебальцівської та Григорівської сільських рад, – продовжив свою розповідь Сергій Володимирович. – Сьогодні ми маємо вже 21 населений пункт, 16700 жителів і загальна площа – 456,5 кв. км. Маємо розширену інфраструктуру: 8 шкіл, одна з яких – опорна – НВК №1ім. М.М. Коцюбинського в смт Васильківці, 4 дитсадки, 2 лікарні – КЗ Васильківська ЦРЛ ДОР, яка підпорядкована Васильківській селищній раді, і КЗ Васильківська ПМСД, підпорядкована Васильківській районній раді; дитяча юнацько-спортивна школа і 11 установ культури.

Витрати бюджету нашої громади за І півріччя 2018 року, як наприклад, склали: освіта – 59 млн 397 тис. грн (49% бюджету); медицина – утримання медзакладів, реалізація державної програми «Доступні ліки» – 26 млн 14 тис.грн (21% бюджету); житлово-комунальне господарство (ремонт доріг, вуличне освітлення, благоустрій територій тощо) – 8 млн 187 тис. грн (7% бюджету); ДЮСШ – 4 млн 164 тис. грн (3% бюджету); культура, а це бібліотеки, будинки культури, музеї – 1 млн 941 тис. грн; соціальний захист людей (виплата фінансової допомоги та оздоровлення дітей) – 484 тис. грн. Це все конкретна робота нашої Васильківської громади. Цього року було передано 2 млн грн до обласного бюджету для співфінансування реконструкції опорного навчального закладу Васильківського НВК №1 ім. М.М. Коцюбинського – загальні витрати складають 42 млн грн. За підтримки губернатора В. М. Резніченка та голови обласної ради Г. О. Пригунова були виділені ці 42 млн грн на опорну школу і 14 млн – на спортмайданчик біля даного закладу. Хочу сказати, що усі здійснені роботи контролював заступник губернатора Ю. Ю. Голик, які виконувались чітко за календарним графіком і якісно. Для нас дуже важливо, що є порозуміння з обласною владою. І особливо останнім часом, з приходом нового керівника Васильківської РДА С. Л. Турченюка та з головою Васильківської райради Т. Г. Мозговою у нас закріпилась розумна співпраця на благо жителів територіальної громади й району.

До своєї щоденної роботи ми ставимося самокритично, навіть до помилок, і якщо виникають проблеми, намагаємося їх вирішувати невідкладно, тому і двері Васильківської селищної ради завжди відчинені, бо наш пріоритет – це людина.

Хоч і збільшилась територія і кількість жителів, та робочий день і у мене, як у голови, і у моїх колег розпочинається з 7-ї ранку і аж, як говорили в старовину, доки сонце зайде.

Для мене важливо, щоб наші спеціалісти мали можливість переймати інший досвід не тільки в масштабах області, України, але й в Євросоюзі, а це: Польща, Угорщина, Німеччина. Зокрема, Світлана Гусак, начальник відділу розвитку інфраструктури, і зараз перебуває в Польщі, вивчаючи питання реформування житлово-комунального господарства; Альона Мірошниченко – спеціаліст по інформаційних технологіях – побувала в Угорщині, звідки привезла нові проекти діяльності ОТГ у вирішенні молодіжних питань. Проходять наші колеги навчання в Харкові, Києві, Запоріжжі. Хоча мушу сказати, що вже й до нас приїздять за досвідом представники громад з різних областей України (Одеса, Луганськ, Донецьк, Чернігів).

Днями відбувся «Ярмарок добросусідства», на якому представники ОТГ Дніпропет­ровщини обмінялись досвідом про роботу дитсадків на базі нашого дошкільного закладу «Зернятко», ознайомились із процесом комп’ютеризації опорної школи, з нашою ДЮСШ, яка із 44 спортивних шкіл області займає перші та другі місця, подивились її відремонтоване приміщення (євровікна, новий дах), а ще – нове футбольне поле, вартістю 505 тис. грн. Була і культурна програма, побували гості в ТОВ «Авангард», в Покровській церкві села Рубанівського, у Знаменівському монастирі села Вербівського. Враження пречудові. І нам теж було приємно це почути.

Хочу ще зупинитися на нашій співпраці з американсько-українсько-польським проектом «DOBRE», який розрахований на 5 років, а це приблизно 5 млн грн капіталовкладень у нашу інфраструктуру. Уже за їхньої фінансової підтримки збудовано шкільну зупинку біля опорного закладу, встановлено спорттренажери в Ульянівській НСШ, у селах Воскресенівці, Богданівці, Катеринівці, Великоолександрівці збудовані дитячі та спортивні майданчики. Наша сесійна зала облаштована в сучасному стилі комп’ютерним обладнанням. А ще була розроблена стратегія розвитку Васильківської об’єднаної територіальної громади. Ми звітуємо перед керівництвом проекту «DOBRE», не підводимо себе і наших друзів.

Дуже важливо було знайти спільну мову для загальної роботи з нашими організаціями, установами, підприємствами, як комунальне підприємство «Джерело» – керівник М. М. Піддубний, ДТЕК Васильківські електромережі – директор В. О. Скворцов, Васильківська тепломережа – директор І. Г. Куц, районне споживче товариство – голова правління М. Ф. Марухно, Васильківська дільниця Павлоградського УЕГГ – начальник В. Б. Кириченко і наші 26 депутатів.

Останнім часом постало питання про забезпечення земельними ділянками учасників АТО, про використання лісових насаджень, які сього­дні, на жаль, знищуються. Тож першочерговим завданням, яке ми обговорили разом з головою Васильківської РДА С. Л. Турченюком, є проведення інвентаризації тих давніх насаджень та землі під ними. Ставимо питання про можливість забезпечення земельними ділянками сімей загиблих воїнів, учасників АТО, працівників соціальної сфери (освіти, медицини, культури).

Хочу, щоб детальніше про свою і нашу спільну роботу розповіли і мої колеги, надійні побратими – Михайло Михайлович Корінь, мій заступник, і керівник комунального підприємства «Джерело» Максим Микола­йович Піддубний, з якими, як і з багатьма іншими, значно легше переборювати житейські труднощі і допомагати усім жителям Васильківської об’єднаної територіальної громади».

– М. М. Корінь, заступник голови виконавчого комітету Васильківської селищної ради та Васильківської ОТГ: «Багато хто уже переконався, що в нашій об’єднаній громаді буде сила, бо така специфіка Васильківського району, адже в селищі Васильківці сконцентровані основні життєдіяльні установи, заклади, організації. Жоден населений пункт району такої можливості не має. Тому усі жителі, які ввійшли і ще ввійдуть 23 грудня до ОТГ, матимуть якнайбільше зручностей для отримання соціальних, побутових та інших послуг. Саме селище Васильківка знаходиться в центрі району, від якого рівно віддалені усі майже 80 населених пунктів. А як житель і в минулому керівник Дебальцівської сільської ради хочу, щоб усі попередні здобутки мого рідного краю примножилися вже у складі Васильківської ОТГ і вписали нові сторінки селянських традицій у нашому краєзнавчому музеї «Історії місцевого самоврядування». Хочу ще сказати добре слово про відчутну допомогу моїм землякам від місцевих фермерських господарств – ФГ «Аграрій-2000» – голова С. П. Бреславець; ФГ «Лани-2000» – батько С. В. Бабець і син М.С. Бабець; ФГ «Нива» – голова С. Г. Магала; ФГ «Новина» – голова В. О.Засуха. який є і головою правління СОК «Зерновий», котрий успішно розвивається, об’єднуючи сільгоспвиробників різних форм господарювання 5 районів області. Отже, дебальчани готуються до приєднання у велику Васильківську громаду уже 23 грудня 2018 року».

– М. М.Піддубний, керівник Васильківського районного комунального підприємства «Джерело»: «За останні 5 років наше підприємство обновилося сучасною технікою, дякуючи нашому директору департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ОДА, а це є Андрій Вікторович Коломоєць, який якось приїхав у наш район, побачив нашу стареньку техніку і з тих пір став нами опікуватись як би справді по-батьківському: тепер маємо сучасні машини: екскаватор-навантажувач, міні-навантажувач, асенізаційна машина «КрАЗ», автомобіль «ФОРД» для утримання доріг у зимовий період. На День комунальника цього року ми провели парад сучасної техніки навколо нашого парку у Васильківці, і люди побачили, на якій працюємо. Було усім радісно, а нам – ще більше. Та й колегам моїм тепер приємно йти на роботу. Ми – госпрозрахункове підприємство, і якщо нас передадуть в ОТГ, то все одно обслуговуватимемо увесь район, а це і вивезення сміття, і асенізаційне обслуговування та інше. Але головне, що у нас є давня співпраця з головою Васильківської ОТГ Сергієм Володимировичем Павліченком, який завжди допоможе, підтримає і вирішить наші проблеми. Це дуже важливо, коли влада розуміє наш трудящий колектив, який потрібен усім нашим жителям. Ми завжди за порядок і відповідальне ставлення до роботи. Це і є принцип самоврядування».

Висновок з усього почутого і написаного один: там, де розумне і совісне керівництво, там є довіра людей і кращим стає їхнє життя. І це правда. Бо коли васильківці йдуть на вибори, то більшість із них говорить так: у нас один такий голова – Сергій Володимирович Павліченко, і вже давно – з 2002-го.

Лілія Данилюк, Заслужена журналістка України