Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє

Податковий календар на квітень 2016 року. Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що 8 квітня останній день подання.

– звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту (форма №1-РС) за березень 2016 року;

– звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв (форма №2-РС) за березень 2016 року;

– звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів (форма №3-РС) за березень 2016 року;

– звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв (форма №1-ОА) за березень 2016 року;

– звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів (форма №1-ОТ) за березень 2016 року;

– попередньої заявки-розрахунку про потребу у марках акцизного податку на червень 2016 року;

– декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари/продукцію

15 квітня останній день подання:

– звіту про використання РРО та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за березень 2016 року (форма №ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку;

– довідки про використані розрахункові книжки за березень 2016 року.

З 01.04.2016 затверджена нова форма податкової накладної

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що нова форма податкової накладної затверджена наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 (далі – Наказ №1307) (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267). Цим Наказом затверджено і Порядок її заповнення (далі – Порядок).

Як зазначено у пункті 4 Наказу 1307, він набирає чинності з 1 числа другого місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Офіційне опублікування наказу відбулося у лютому 2016 року («Офіційний вісник України» від 12.02.2016 №10).

Отже, податкова накладна повинна складатися за новою формою з 1 квітня   2016 року.

Пунктом 3 Порядку встановлено, що усі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) за формою, чинною на день такої реєстрації.

Таким чином, усі податкові накладні, реєстрація яких здійснюється в ЄРПН після 01.04.2016, мають бути складені за новою формою. Це стосується і тих податкових накладних, у яких дата складання припадає на період до 1 квітня       2016 року.

Звертаємо увагу, що нові формати податкової накладної (J/F1201008) та розрахунку коригування (J/F1201208) розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:

У новій формі податкової накладної скасовано низку обов’язкових реквізитів:

– місцезнаходження покупця/продавця;

– номер телефону;

– вид цивільно-правового договору;

– форму розрахунків.

Податкову накладну доповнено показниками:

– коди ставок;

– коди пільг.

Змінено тип причини з позначкою 01 при складанні податкової накладної, яка не видається отримувачу (покупцю). Для таких операцій введено новий умовний ІПН «100000000000».

Змінено перелік осіб, які зазначають умовний ІПН «200000000000» у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» податкової накладної.

Введено новий умовний ІПН «600000000000» для окремих операцій.

Спосіб надання декларації – за вибором громадянина!

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що деклараційна кампанія – 2016 стосовно декларування громадянами доходів, отриманих у          2015 році, триває до 1 травня 2016 року.

Подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) передбачено Конституцією України та Податковим кодексом України.

Декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів на вибір платника податку:

1) особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

Порядок надання контролюючими органами податкових консультацій

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що відповідно до пункту 52.1 статті 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).

Згідно з пунктом 52.4 статті 52 Кодексу консультації, крім узагальнюючих, надаються:

– в усній формі – контролюючими органами;

– у письмовій або електронній формі – контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, та підлягають обов’язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, протягом 10 календарних днів після дня їх надання без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків та його податкової адреси.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (пункт 52.5 статті 52 Кодекс).

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов’язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню, у тому числі на офіційному веб-сайті цього органу, протягом 5 календарних днів (пункт 52.6 статті 52 Кодексу).

Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 135.05 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

 

Залишити відповідь