Google створив дудл на честь винахідника саксофона

Сьогодні виповнюється 201 рік з дня народження винахідника саксофона Адольфа Сакса. З нагоди цього Google створив дудл.

Адольф Сакс – бельгійський винахідник музичних інструментів, найбільш відомий винаходом саксофона.

Адольф Сакс удосконалив багато духових інструментів. Створив цілу групу інструментів для військових духових оркестрів «саксгорни».

Світову популярність приніс винахід саксофона. Адольф Сакс взяв кларнет, замінив дерево металом, застосував більш зручний мундштук і змінив перетин, зробивши інструмент розширеним донизу, забезпечивши новий інструмент більш прогресивною гобойною і флейтовою аплікатурою.

За п’ять місяців до отримання патенту на саксофон Сакс програв у суді справу – його звинуватили в «шахрайстві і фальсифікації». Збереглося рішення суду, в якому говориться, що «музичний інструмент під назвою саксофон не існує і не може існувати».

Провідні композитори Франції захоплено відгукнулися про новий інструмент. З 1857 року Адольф Сакс вів клас саксофона у Паризькій консерваторії і видав посібники зі школи гри на всіх винайдених ним інструментах.

Однак незабаром Сакс став жертвою недобросовісної конкуренції. Інші майстри музичних інструментів неодноразово подавали на нього до суду, звинувачуючи в плагіаті. У підсумку судові витрати розорили Сакса, його фірма з виробництва музичних інструментів збанкрутувала, а багаторічні позови підірвали його здоров’я.

Проживши довге життя, Сакс не дожив до джазаї помер у бідності. Він був похований на кладовищі Монмартра.

Залишити відповідь