Google змінив свій логотип на честь відомої акторки та винахідниці родом зі Львова

Сьогодні Google випустив дудл (видозмінений логотип на головній сторінці пошуковика) на честь дня народження Геді Ламарр, яка була надзвичайно успішною голлівудською акторкою, і, водночас, винахідницею, чиїми науковими досягненнями ми користуємось досі.

Ще в часи Другої світової війни Геді Ламарр запатентувала систему управління торпедами, секретні системи зв’язку, які зараз використовуються всюди: від мобільних телефонів до Wi-Fi і GPS.

Геді Ламарр народилася у Відні у 1914 році, її батько був банкіром зі Львова. Вона рано почала зніматися у кіно. Дебютувала у німецькому фільмі «Дівчина в нічному клубі» (1930).

Хвилю світової популярності приніс їй чехословацько — австрійський фільм Густава Махати «Екстаз» (1933). Перша в історії художнього повнометражного кіно десятихвилинна сцена оголеного купання у лісовому озері — цілком невинна за сучасними мірками — але у 1933 році вона викликала шквал емоцій. Картина була заборонена до показу в низці країн та випущена в прокат через кілька років після цензурування.

Під час Другої світової війни Ламарр проявила себе як учений і разом зі своїм другом композитором Джорджем Антейл запатентувала систему управління торпедами, а також приватні системи зв’язку, що включають передачу помилкових каналів на різних частотах. У той час ці патенти не були реалізовані, але потім стали основою для зв’язку з розширеним спектром, і сьогодні використовуються всюди: від мобільних телефонів до Wi-Fi і GPS.

Винахід прийняли в бюро патентів, однак американський флот відкинув проект через складність в реалізації. Через півстоліття саме на системі «стрибаючих частот» або «псевдовипадкової перебудови робочої частоти» утворилися такі види передачі даних, як мобільний зв’язок GSM і Bluetooth.

У 1997 році Геді Ламарр офіційно нагородили за відкриття.

На честь Ламарр 9 листопада названо Днем винахідника в багатьох німецькомовних країнах.

Геді Ламарр зображена на заставці при завантаженні програми Corel Draw 8-ої і 9-ої версій.

На початку 2014 року Геді Ламарр було додано в Зал Слави Винахідників.

watcher.com.ua

 

Залишити відповідь