Гра на сірниках: українець створив незвичайні музичні інструменти (фото)

Творча людина, приватний підприємець Богдан Сенчуков із Жашкова, що у Черкаській області, створює музичні інструменти. Здавалося б, нічого незвичайного. Але особливість їх у тому, що вони зроблені з сірників та є справжнім прототипом оригінальних за звучанням, параметрами та структурою інструментів. Усі витвори мають свою історію та вже тричі відзначені у Книзі рекордів України як найбільша колекція музичних інструментів із сірників. Про свій творчий шлях майстер розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Вістям».

музичні інструменти з сірників

РОДОМ ІЗ ДИТИНСТВА

– Богдане, коли та як виникла ідея створювати музичні інструменти із сірників?

– Свою «сірникову» творчість я розпочав у 14 років. Макет корабля Христофора Колумба «Санта-Марія» – моя перша робота. Потім «побудував» Ейфелеву вежу заввишки 50 сантиметрів. Під час навчання в Жашківському аграрно­технологічному професійному ліцеї викладачі запропонували мені створити макет трактора Т-150К на виставку. У подальшому цей трактор отримував призові місця району та області в презентаціях ліцею.

Ідея створення музичних інструментів із сірників виникла після того, як я подарував своєму вчителю музики І. І. Сухому макет баяна із сірників. Виріб виявився настільки вдалим, що відвідувачі Музею гармоніки запитували, чи не видає баян звуки. Після цього Іван Іванович віддав мені свою найкращу гармонь і запропонував замінити всі плас­тикові та дерев’яні деталі на сірникові, залишивши лише металеву механіку та міхи. Так у 2011 році з’явився перший музичний інструмент із 18 000 сірників.

музичні інструменти з сірників

– Чому обрали саме сірники?

– В дитинстві я полюбляв майструвати щось своїми руками з картону, дерева, інших матеріалів. Сірниками захопився через те, що це піддатливий у роботі матеріал, з якого можна виклеїти будь-яку деталь, вишліфувати різної форми фігуру. А ще з ним просто цікаво працювати.

– Чи маєте Ви музичну освіту?

– Під час занять на фортепіано мій учитель І. І. Сухий прищепив мені любов до музики, тому з юних років я пробу­вав грати на різних інструментах, таких як гітара, бас-гітара, баян, гармонь. Але фавориткою серед усіх є акустична гітара, яку я опанував самостійно. В сірниковому ансамблі зараз граю на гербасі (бас-гітара у формі українського герба. – Прим. авт.).

 

КРОПІТКА РОБОТА

– Скільки часу та яка кількість сірників потрібні для створення одного інструмента?

– Звичайно, склеювати музичні інструменти із сірників – дуже кропітка робота, яка вимагає неабияких зусиль та вмінь, тому на це витрачається чимало часу. Усе залежить від розмірів та складнощів виготовлення того чи іншого виробу. Робота може тривати від 2 місяців до 2 років. Наприклад, на скрипку я використав 7000 сірників та 2 місяці роботи, а ось на гітару – майже рік та 25000 сірників.

– Які музичні інструменти народилися в руках майстра?

– Моя колекція нараховує 15 музичних інструментів. Першою була гармонь «Єдність», яку я подарував Музею української гармоніки, зокрема своєму вчителю музики, а нині – керівникові ансамблю сірникових музичних інструментів І. І.Сухому. Другою стала гітара «Душа», яку я вирішив створити після кількох занять гри на звичайній акустичній гітарі. Третьою була скрипка «Білосніжка», після якої з’явився ансамбль сірникових музичних інструментів. Пізніше він доповнився бандурою, барабаном, гербасом та різними шейкерами. Усі ці інструменти неодноразово звучали разом на сценах багатьох українських міст та дивували публіку своєю незвичністю. Нині колекція зберігається у Жашківському музеї гармоніки.

– Як відбувалася реєстрація Вашого Першого рекорду?

– Це було у 2018 році під час Першого Всеукраїнського фестивалю сірника, куди мене запросили разом із ансамблем. Усього я встановив 3 рекорди України за найбільшу колекцію музичних інструментів із сірників.

музичні інструменти з сірників

– Як Вам вдалося втілити усі тонкощі та параметри оригінальних інструментів?

– Щоб створити певний інструмент, потрібно дотримуватися чітких його розмірів, інакше він не звучатиме. Тому я беру за зразок звичайний інструмент, вивчаю його будову, знімаю розміри і… до роботи! Безперечно, не завжди з першого разу вдається зробити те, що слід, але, вдосконалюючи техніку роботи, вигадуючи різні методи склеювання сірників, можна отримати бажаний результат.

– На струнні інструменти діє велике навантаження. Як Ви досягли необхідної міцності? Який матеріал використовуєте для склеювання?

– Звичайні сірники виготовляють із осики – найм’якшого дерева. Склеюючи різні деталі, я експериментував. Траплялися й невдачі: поламані грифи, гнуті дека тощо. Доводилося продумувати підсилення у деталях так званою рамою­опорою, змінювати клей. Постійно працюю над удосконаленням своїх робіт, адже для мене це виклик – зробити інструмент, який звучатиме повноцінно. Витвори із сірників потребують таких самих умінь гри, як і звичайні інструменти.

музичні інструменти з сірників

ВИРОБИ З ІСТОРІЄЮ

– Ваші інструменти мають власний стиль. На кожному з них Ви залишаєте знаки чи надписи. Що означають дані символи?

– Кожен інструмент має свою історію, тому і назва у кожного особлива. Наприклад, у гітару «Душа» я дійсно вклав усю душу, тому й назва відповідна. Гербас – це поєднання українського герба і бас-гітари. Бандуру зробив до 200-ї річниці з дня народження Т.Г.Шевченка, оскільки це був його улюблений інструмент. Зобразив на бандурі навіть невеликий портрет Шевченка. Гармонь «Єдність» має взагалі свою особливість у назві: сірники в єдності формують шедевр, єдність майстра з музичним керівником – сірниковий ансамбль, єдність людини з Богом – життя, сповнене радості та успіху.

– Яка робота буде наступною?

– Планую зробити українську ліру.

МАРГАРИТА СОПІЛЬНЯК,
ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ БОГДАНА СЕНЧУКОВА