«Хаб децентралізації» – європейський досвід в Україні

Рівно рік тому у Дніпрі почав працювати Центр розвитку місцевого самоврядування. Його відкриття стало значною допомогою в реалізації реформи децентралізації в нашій області. І довело, що не тільки Україна рухається в бік ЄС, а й Європа розпочала певні кроки назустріч і простягла руку допомоги.

Відкриття зібрало поважних гостей. Серед присутніх були Генадій Зубко,міністр регіонального розвитку , Йоханес Хан, європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства, Хюг Мінгареллі, посол Європейського Союзу, голова Представництва ЄС в Україні, Сабіне Мюллер, директор Бюро GIZ в Україні, представники державної і обласної влади та інші європейські партнери.

«Хаб децентралізації» - європейський досвід в Україні2

Тоді, усі разом, у новоствореному центрі почали розробку секторальних стратегій децентралізації Дніпропетровщини.

Серед головних завдань були – розбудова інфраструктури громад, запровадження стратегічного планування, підвищення якості надання послуг.

Сьогодні ж на відзначенні річниці функціонування «хабу децентралізації» обговорили успіхи роботи. Голова обласної ради Гліб Пригунов зазначає, що Центр добре виконує свої функції: «Пріоритетом роботи обласної ради є впровадження децентралізації, тому функціонування регіонального центру є необхідним сьогодні!

Ми бачимо, що громади Дніпропетровщини значно зросли і змінилися з моменту формування. З появою Центру розвитку ОТГ все частіше беруть участь у проектах, запроваджують нові програми, ведуть міжнародне співробітництво, активно взаємодіють і з обласною владою!».

«Хаб децентралізації» - європейський досвід в Україні1

На заході зібрались голови 60 об’єднаних територіальних громад, які наразі створені в області. Слід зазначити, що це перше і найвагоміше досягнення роботи Центру, адже минулого року ОТГ було всього 34. Серед них ЦРМС відзначили регіональних лідерів «Стратегії децентралізації» за кожним секторальним напрямком.

Під час заходу пройшло їх нагородження. Зокрема, серед інших реалізованих проектів слід виділити створення в громадах десяти ЦНАПів. Комфортні, сучасні умови для надання адміністративних послуг, онлайн-черга та інші переваги тепер доступні і для мешканців віддалених сіл області.

Також в ОТГ створено  8 Центрів медико-санітарної допомоги. У планах на цей рік будівництво ще 18 некомерційних сучасних амбулаторій. На Дніпропетровщині найбільша кількість створених опорних шкіл в Україні. Прописано більше 30 стратегій розвитку об’єднаних громад.

На теперішньому етапі Центр розвитку місцевого самоврядування продовжить надавати підтримку існуючим і новоствореним ОТГ, поширювати європейський досвід децентралізації.